Cor van den Wildenberg, Harrie Verberne, Maria Matheeuwsen en Henk van Hugten van de werkgroep-Kerktoren D'Ekker. FOTO: Bert JAnsen.
Cor van den Wildenberg, Harrie Verberne, Maria Matheeuwsen en Henk van Hugten van de werkgroep-Kerktoren D'Ekker. FOTO: Bert JAnsen. Foto: Bert Jansen

‘Het is dus opknappen of slopen’

Algemeen

Van de redactie.

Kerktoren redden of niet?

De kerktoren op het plein aan de Burgemeester Van Hoofflaan in D’Ekker staat in de bouwhekken en verkeert in een slechte staat. Cor van den Wildenberg, Harrie Verberne, Maria Matheeuwsen en Henk van Hugten zijn enkele leden van de werkgroep kerktoren D’Ekker.

VELDHOVEN - “Ja de toren is in een slechte staat... En nee, hij valt niet zomaar om”, zegt Verberne. “De toren verkeert echter wel in een slechte staat. De buitenkant moet opnieuw worden gevoegd. In de binnenkant moeten onder andere de klimijzers vast worden gezet.”
De werkgroep wil de kerktoren graag behouden maar wil eerst weten of daar draagvlak voor is. “De kerktoren is van het bisdom. Wij als werkgroep willen graag dat deze markante toren aan het kerkplein blijft bestaan. Zoals de toren er nu bijstaat, kan dat niet en het is dus opknappen of slopen.”

Onderhandelen

Het slopen van de toren kost ongeveer 50.000,00 euro. Het opknappen wordt beraamd op 150.000,00 euro. “Wat er ook mee gaat gebeuren, het kost hoe dan ook geld. We hebben contact gehad met de parochie waar de kerktoren onder valt en deze geeft te kennen dat het bisdom niet wil investeren. Voor ons als inwoners van D’Ekker onbegrijpelijk. Daarom willen we kijken of er voldoende investeerders gevonden kunnen worden om de sloop tegen te gaan en de toren op te knappen. Maar dan moeten we er wel zeker van zijn dat daarvoor voldoende draagvlak is. Om dat te bepalen starten we een handtekeningenactie. We gaan deze maand de deuren langs om mensen te informeren en handtekeningen op te halen. Als we voldoende handtekeningen kunnen overleggen valt er te onderhandelen over het behoud van de kerktoren.”
Met het oprichten van de parochie in D’Ekker in 1957 verscheen ook de kerktoren in het straatbeeld. Een emotionele Cor van den Wildenberg vindt het moeilijk dat ‘onze’ toren mogelijk gesloopt gaat worden. “De toren is betaald van gemeenschapsgeld van de mensen hier in de wijk. Bijna iedereen betaalde destijds gezinsbijdrage aan de kerk. We hebben er dus samen voor gezorgd dat destijds kerktoren gebouwd kon worden.”

Vergeelde postkaart

Het is van groot belang dat er een keuze gemaakt moet worden. “Het liefst zouden we de kerktoren voor een symbolisch bedrag kopen van het bisdom. Het geld dat door het bisdom moet worden betaald voor de sloop, 50.000,00 euro zouden we kunnen gebruiken als startkapitaal om de kerktoren te behouden. Het resterende bedrag zouden we daar door middel van donaties, fondsenwerving, acties of crowdfunding bij elkaar kunnen krijgen Het zou toch zonde zijn als de toren dadelijk alleen nog op een vergeelde postkaart te zien is...”
Wie óók van mening is dat de kerktoren behouden moet blijven, kan reageren door een mail te sturen naar:

redkerktorendekker@gmail.com