Hans van de Looij en Mariënne van Dongen-Lamers zijn beiden klaar voor nieuwe stappen binnen Gemeente Belangen Veldhoven (foto Theo van Sambeek)
Hans van de Looij en Mariënne van Dongen-Lamers zijn beiden klaar voor nieuwe stappen binnen Gemeente Belangen Veldhoven (foto Theo van Sambeek)

Hans van de Looij geeft stokje door

Na 20 jaar politiek en 5 lijsttrekkerschappen voor Gemeente Belangen Veldhoven (GBV), heeft Hans van de Looij in goed overleg besloten zijn leiderschap over te dragen aan Mariënne van Dongen-Lamers. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2014, waarna GBV deel uit ging maken van een coalitie met VSA en D66, werden Van de Looij en Van Dongen beiden wethouder namens hun partij.

VELDHOVEN - Gemeente Belangen Veldhoven is al ruim 50 jaar stevig verankerd in de Veldhovense politiek. Van die 50 jaar heeft Hans van de Looij zeker 20 jaar aan het roer gestaan, maar nu vindt hij het moment aangebroken een klein stapje terug te doen.

Raadslid en wethouder voor GBV, Hans van de Looij, licht zijn besluit als volgt toe: "Ik heb de afgelopen zeven jaar uitstekend met Mariënne van Dongen kunnen samenwerken en ik vind haar absoluut klaar voor het nemen van de vervolgstap: het lijsttrekkerschap. Ingewijden weten het al langer, maar het formele besluit moest uiteraard nog genomen worden. Dat doen we bij GBV altijd in de meivergadering. Ik vond het tijd worden voor een nieuw gezicht in het belang van de partij en mijn gevoel zei dat ik het nú moest doen."

Nuances

Overigens geeft Hans van de Looij aan volledig beschikbaar te blijven voor zowel het raadslidmaatschap als het wethouderschap indien GBV opnieuw twee wethouders mag leveren. Gemeente Belangen Veldhoven vaart een middenkoers en blijft dat ook doen als Mariënne van Dongen-Lamers het roer overneemt. "Leden kiezen bewust voor die koers," benadrukt Van Dongen, "maar er zullen andere nuances worden gelegd. We hebben wel een andere stijl." Van de Looij: "Ja, Mariënne is directer en pakt sneller de telefoon. De ene keer is het goed om even wat rustiger aan te doen en de andere keer is het prima om door te pakken."

Van Dongen over Van de Looij: "Ik ben onder zijn leiding bij de GBV terecht gekomen en ik moet zeggen dat ik niemand ken met zó'n politiek gevoel. Daar heb ik veel van geleerd. Ook al word ik lijsttrekker, de samenwerking zal echt niet veel anders worden. Wél zal ik meer aandacht aan 'social media' besteden, dat gaat echt veranderen," zegt Mariënne van Dongen met een knipoog naar Hans van de Looij. "Nee, inderdaad, dat is echt niet aan mij besteed," reageert hij tot slot.

Tijdens de ledenvergadering van Gemeente Belangen Veldhoven (GBV) is maandag 22 mei jongstleden Mariënne van Dongen-Lamers unaniem gekozen tot lijsttrekker van de partij voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, die zullen plaatsvinden op 21 maart 2018.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden