Angsttherapeut Carolijn van Gorkum: 'Als je in paniek schiet, ga wandelen, dat is het beste medicijn.'
Angsttherapeut Carolijn van Gorkum: 'Als je in paniek schiet, ga wandelen, dat is het beste medicijn.' Foto: unknown

‘Leef in het nu, leef met de dag’

Algemeen

‘Ga lopen
en kijk naar
al het moois
om je heen’

Tonnie Wesseling

Angsttherapeut Carolijn van Gorkum heeft een praktijk voor mensen die worstelen met dagelijkse angsten: ‘Rake inzichten’ , van angst naar vertrouwen. Maar angst is in deze coronatijd voor veel mensen een woord van iedere dag geworden. Hoe ga je daarmee om als het de pan uitrijst?

VELDHOVEN - Van Gorkum: “Dit is een hele grote angst omdat hij onzichtbaar is, een onzichtbare vijand, je kan hem overal tegenkomen, maar je ziet hem niet, dat maakt het heel ongrijpbaar. Mensen houden graag de controle over hun leven. In goede tijd is dat makkelijk te doen, maar nu heb je dat houvast niet meer, daarom is het een lastige angst. Er komt veel bij elkaar: de angst om ziek te worden, dood gaan, angst voor een dierbare die ziek wordt, angst om je werk te verliezen,angst dat je geen zelfbeschikkingsrecht hebt, omdat je beperkt wordt.”

Fris hoofd

Wat is haar grootste tip hiertegen? Ze is kort en bondig”Leef in het nu, leef met de dag. Dus ga niet denken, oh, we moéten nog zoveel dagen, maar kijk wat je vandaag kan doen met positieve dingen. Rutte heeft het over een frisse neus halen ik noem het meer een fris hoofd halen. Dat helpt mij heel erg. In de tuin werken is ook een goed alternatief. Wat ook goed helpt is buiten, op het balkon of met het raam open naar de vogels luisteren en probeer daar 5 minuten je aandacht bij te houden. Je dwaalt misschien af, er komt een angst in je op, maar probeer dan terug te gaan naar die vogels, dan ben je meer in het hier en nu en kun je wat meer los komen van die angst. Bij angst ga je in je hoofd zitten en slaan je gedachten op hol. Je bent dan niet meer met de realiteit bezig, want niemand weet hoe het er over twee maanden voorstaat. Het beste is gewoon met de dag leven en proberen er vandaag iets van te maken. Als je positief bent straal je dat ook uit naar je gezin of partner en hou je de stemming veel beter,”

Vijver

Van Gorkum gebruikt een mooie metafoor. “Er was bij mij thuis een vijver die heel helder was en dan pakte ik een stok om er in te gaan roeren en dan kwam er van alles boven drijven. Dit is wat er ook bij mensen in het hoofd gebeurt nu.” Tips van Van Gorkum zijn: beperk social media en het nieuws.De lente lijkt in dit zwarte jaar mooier dan ooit, “Als je in paniek schiet, ga wandelen, dat is het beste medicijn. We mogen nog steeds een ommetje maken. Ga lopen en kijk naar al het moois om je heen, je komt er altijd positiever van terug. Geniet van deze lente en probeer positieve dingen te doen.

De praktijk van Carolijn van Gorkum is tot 28 april gesloten maar ze geeft belsessies van 30 minuten voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor en steun.Ze maakte een gratis te downloaden e-book: ‘Verminder je angst’, een stappenplan voor meer rust in je hoofd, vol tips en trucs

www.rakeinzichten.nl/gratisstappenplan