Joke Gubbels over haar mandela's en gedichten: "Ik heb ze bijna allemaal buiten gemaakt tijdens zorgvakanties." FOTO: Bert Jansen.
Joke Gubbels over haar mandela's en gedichten: "Ik heb ze bijna allemaal buiten gemaakt tijdens zorgvakanties." FOTO: Bert Jansen. Foto: Bert Jansen

‘Er is geen zieligheid in mijn leven’

Algemeen

Opgewekt en fleurig gekleed doet ze haar verhaal. Joke Gubbels (77), geboren en getogen in Amsterdam en via Vessem in Veldhoven beland. Sinds 2006 gediagnosticeerd als MS-patiënte. En schrijfster van het fraaie boekje ‘Mandala’s en gedichten’.

VELDHOVEN –” Het begon in 2000 na mijn fietstocht naar Parijs. 3 maanden later kreeg ik de ziekte van Pfeiffer. De Pfeiffer ging over maar ik werd steeds zieker. Ik verloor functies en ging vallen met de fiets, terwijl ik net zo’n eind gefietst had naar Parijs. Ik dacht, er is iets anders aan de hand. Ik zei tegen mijn toenmalige huisarts: Ik denk dat ik MS heb, maar die wuifde dat weg. Ik bezocht een andere arts en toen mocht ik naar Blixembosch voor een cursus pijnbestrijding. Een revalidatiearts daar zei: “Misschien heb je gelijk. We gaan een MRI-scan maken.” En toen was het meteen duidelijk; ik had het goed gevoeld. Er moest nog naar stofjes in het ruggemerg gezocht worden. Maar omdat ik al 50+ was waren die niet meer te vinden.”

Zelfspot

“Ik kreeg een second opinion; dat heeft even geduurd en pas in 2006 was het 100% zeker. Vanaf 2000 kon ik mijn vak niet meer uitoefenen. Ik was musicus. Ik dirigeerde koren in de Kempen en gaf les in piano, dwarsfluit en gitaar. Ik heb 2 keer een conservatoriumstudie afgerond, vandaar het brede werkterrein. Maar dat kon nu allemaal niet meer. Vanaf 2003 heb ik geen muziek meer gemaakt.”
“En toen kwamen die gedichten. Ik reed met mijn scootmobiel overal naar toe en zat in de natuur te schrijven. Nu heb ik sinds vijf jaar een electrische rolstoel omdat ik maar kort kan zitten.”
De mandala’s ontstaan een beetje gelijk met haar gedichten. “Ik heb ze bijna allemaal buiten gemaakt tijdens zorgvakanties. Je bent dan met een groep, maar ik zocht af en toe de stilte van de natuur om te schrijven. Thuis verwerkte ik de gedichten in de computer.”
Vorig jaar merkt ze dat het dichten ineens stroef gaat: “Het kwam gewoon niet meer... Het was een beetje ‘uit’ in mijn hoofd. Dat kwam ook door een hartaanval. Ja, met MS kom je van alles tegen hoor”, zegt ze met lichte zelfspot.

Goede afsluiting

Ze is alles bij elkaar gaan verzamelen en bundelen. “Ik hoorde van anderen dat ze de gedichten ontroerend vonden. Zo ontstond het boekje op de computer en vormgeefster Birgitte uit Helmond maakte het boek mooi zoals het nu hier ligt. Ik heb er 20 gekocht en zoals dat gaat in eigen beheer, zijn ze voor 20 euro te koop. Het is een mooi cadeautje in deze tijd.”
Ze vind het boek een goede afsluiting want de MS gaat steeds verder. Concentratie en praten gaat steeds moeilijker. Toch articuleert ze bijzonder goed en mooi. “Ik heb ook klassiek gezongen en dan leer je zo goed te articuleren, dat is nu een voordeel voor mij. Dertig jaar muziek maken, het was een hele mooie tijd. Er is geen zieligheid in mijn leven gekomen. Gewoon, omdat ik dat niet wil.” Ze haalt uit het leven wat er nog in zit: “En dat kun je in mijn gedichten lezen. Er zit geen negatief gedicht bij!”

Meer informatie

Wie meer wil weten over het boek, die kan een e-mail sturen naar onderstaand adres

jokegubbels@gmail.com

‘Ik heb ze bijna allemaal buiten gemaakt tijdens zorgvakanties. Je bent dan met een groep, maar ik zocht af en toe de stilte van de natuur om te schrijven’

Tonnie Wesseling.

Wat is een mandela?

De mandala is een plan, kaart of geometrisch patroon dat symbolisch de kosmos uitbeeldt in de Tibetaanse kunst en het Tibetaans boeddhisme. Het concept heeft een hindoeïstische oorsprong, maar wordt ook veel in het Tibetaans boeddhisme gebruikt.

‘Vanaf 2000
kon ik mijn vak
niet meer
uitoefenen’