De nichtjes Miranda en Charona Bos zijn de oprichters van ‘Voor gezinnen met minder Veldhoven’. FOTO: Bert Jansen.
De nichtjes Miranda en Charona Bos zijn de oprichters van ‘Voor gezinnen met minder Veldhoven’. FOTO: Bert Jansen. Foto: Bert Jansen

Voor gezinnen met minder: Voor niets, nada, noppes, ziltch!

Algemeen

Niet iedereen verkeert in de gelukkige positie om te kunnen kopen wat er nodig is. Daarbij is te denken aan kinderschoenen en kleding, maar ook huisraad of gebruiksvoorwerpen. 

VELDHOVEN - Alle kleding, schoenen of alle andere spullen die overbodig zijn geworden in een huishouden, kunnen sinds kort aangeboden worden via FaceBook. De nichtjes Miranda en Charona Bos zijn de oprichters van ‘Voor gezinnen met minder Veldhoven’. Ze hopen hiermee dat veel afgedankte spullen nog een tweede bestemming krijgen.

Net nieuw

Zelf hebben Miranda en Charona Bos op dit moment geen zorgen, maar voor met name Charona is dat wel eens anders geweest. Daarover vertelt ze: “Dan ben je blij met alles wat je voor een prikkie, liever nog voor niets, op het internet kan krijgen. Ik heb wel eens spullen in ontvangst mogen nemen waarvan ik dacht, dat doe je toch niet zomaar weg? Het is net nieuw.”

Beter leven

De nichtjes Miranda en Charona Bos gunnen iedereen een beter leven en hebben daarom een eigen, gezamenlijk FaceBook-pagina aangemaakt. Zelf hadden ze nogal wat spullen en wisten niet zo goed wat ze ermee wilden doen. “We wilden daarmee eigenlijk maar een goed doel; dan je weet dat het ook goed terecht komt. We willen grip hebben op de spullen die we weggeven”, aldus de beide nichtjes.

Alles aanbieden

Op de FaceBook-pagina van Miranda en Charona Bos kan alles met een gesloten beurs worden aangeboden. Denk daarbij ook aan middelen voor persoonlijke verzorging. Ook levensmiddelen vinden inmiddels gretig aftrek. “Vooral in deze tijd, waarin mensen kerstpakketten ontvangen, blijft er veel ongeopend. Daar kan iemand met een minimaal inkomen heel blij mee zijn. Maar ook avondeten wat overblijft; zet het in de groep en laat het ophalen, zodat het niet in de kliko verdwijnt.”

Grote klok

Achter veel voordeuren in Veldhoven schuilt nogal wat armoede. Door Corona is dit aantal toegenomen. Mensen zijn hun baan kwijtgeraakt waardoor een gedeelte of zelfs het gehele inkomen is weggevallen.
“Maar je gaat niet aan de grote klok hangen dat je niet veel te besteden hebt. Daar rust een groot taboe of schaamte op. Iedereen die lid is van de FaceBook-groep mag reageren op spullen, ook voor een ander. Daarbij kan je denken aan een familielid, buren of vrienden en kennissen waarvan je weet dat ze erom verlegen zitten”, aldus de twee nichtjes Miranda en Charona Bos.
En tot slot laten ze nog weten: “We hanteren wel een paar regels, spullen moeten niet rijp zijn voor de sloop, reclame is niet toegestaan. Overigens hebben we tot nu toe alleen maar positieve reacties gehad. Het gaat er ook heel gemoedelijk toe onder elkaar. Zelfs vervoersproblemen worden opgelost.”

Van de redactie

Ook avondeten,
zodat het
niet in de kliko
verdwijnt