Logo veldhovensweekblad.nl


Dankzij drie jonge waaghalzen herdenkt Veldhoven op 4 mei bij het Klokmonument.
Dankzij drie jonge waaghalzen herdenkt Veldhoven op 4 mei bij het Klokmonument. (Foto: Voormalige Stichting Herdenking Veldhoven)

Herdenken dankzij 3 waaghalzen

3 jonge Veldhovense waaghalzen halen in 1943 een streek uit waar Veldhoven hen nu nog dankbaar voor is. Ze redden 1 van de 2 kerkklokken die klaarstaan naar Tilburg te worden vervoerd om ze om te smelten tot kanonnen voor de Duitsers. Ze verstoppen de klok in het water, waar hij later uit wordt gered.

VELDHOVEN - In de oorlog vorderen de Duitsers alle klokken om ze om te laten smelten en er kanonnen van te maken. In de toren van de Sint Caeciliakerk hangen er dan 2, een uit 1801 en een uit 1815. Ze zijn gegoten door de Aarle-Rixtelnaar Hendrik Petit. In de nacht van 20 op 21 januari 1943 wagen Jan Sliepenbeek, Antoon Waarma en Jan Hoeks het de klok uit 1801 weg te halen.

Te water

De 3 jonge jongens duwen de klok de gracht in van een huis dat vroeger tegenover de voormalige pastorie staat (den Doolhof). Als half april het waterpeil van de Gender zakt, wordt de klok zichtbaar. Een paar boeren trekt de klok met paarden uit het water. In opdracht van burgemeester van Hooff wordt de klok begraven op een stuk gemeentegrond; een veld waar nu de Klokdijk ligt. Na de bevrijding maakt de klok een triomftocht naar de kerk. Op nieuwjaarsdag 1945 wordt hij weer in de kerktoren geplaatst waar hij tot 1991 hangt. Dan wordt hij vanwege een scheur uit de toren gehaald.

Cadeau

Bouwbedrijf Verspaandonk viert in oktober van dat jaar haar 60-jarig bestaan en wil de parochie iets schenken. Het bedrijf maakt een klokkenstoel en op 2 mei 1992 wordt de 350 kilo zware klok vervoerd naar de stoel in het plantsoen aan de Kleine Dreef, ter hoogte van de Klokdijk. Zo staat het monument vlakbij de plek waar de klok begraven lag. Het parochiebestuur schenkt de klokkenstoel vervolgens aan het gemeentebestuur, zodat het monument nu eigendom is van de gemeente Veldhoven.

Herdenkingsplek

Vanaf 1995 is het klokmonument de locatie voor de jaarlijkse dodenherdenking in Veldhoven. Bij het monument hangen gedenkplaatjes ter nagedachtenis aan 2 in 1949 in Nederlands-Indië gesneuvelde Veldhovense militairen, Frits Verhagen en Piet van der Linden. Tijdens de jaarlijkse herdenking is er ook aandacht voor andere gesneuvelde Veldhovenaren.
In 2000 verhuist het monument naar de Klokdijk, vanwege de aanleg van een geluidswal voor de Kempenbaan. Door aanpassing van de bestrating heeft het monument nu een nog prominentere plek.
Bronnen: Stichting Geheimen van Veldhoven, gemeente Veldhoven.

reageer als eerste
Meer berichten