Carolijn van Gorkum geeft een online interactieve lezing op donderdag 6 mei.
Carolijn van Gorkum geeft een online interactieve lezing op donderdag 6 mei. (Foto: Bert Jansen).

‘De angst komt door de achterdeur’

Algemeen

Wat is angst? “Angst is een emotie waar je spanning bij voelt. Je trekt je terug in jezelf. Het maakt je alert”, zegt Carolijn van Gorkum, angsttherapeute met een eigen praktijk Rake Inzichten.

Veldhoven - “Heel vaak is angst ongegrond, waarbij je angst voelt terwijl het niet nodig is” , zegt Van Gorkum. Hoe moet je met angst omgaan? Van Gorkum: “Veel mensen zijn zich er niet bewust van dat ze angst hebben. Ik zeg altijd: de angst komt door de achterdeur. Aan de voordeur weet je wie er belt. De eerste stap is dat je weet dat je angst hebt. Het belangrijkste is het aan jezelf toe te geven dat je bang bent. Mensen duwen dit het liefst weg. Geef het aan jezelf toe: oké, ik ben bang daarvoor. Daar is niks mis mee. Maar mensen hebben geleerd dat je stoer moet zijn en jezelf groot houden.”

Controle

“Bij toegeven, omarm je angst. Als je je er aan toegeeft valt er vaak al een grote last van je af. Je voelt dat het zakt en dan kun je verder gaan kijken hoe het zit en waarom. Dus niet denken, wat stom van mij en wat ben ik een oen, maar wel: ik ben bang. Dan zie je vaak dat je gedachten hebt die niet terecht zijn. De clou is vaak dat mensen controle willen hebben over hun leven. Maar je hèbt nooit controle, want je weet niet wat er morgen weer gebeurt. Je kunt de angst loslaten, dan zie je het meer in het reële perspectief.”

Het erkennen van angst is de eerste van het 10 stappen plan voor meer rust in je hoofd. “De meeste mensen schamen zich voor angst, want het is niet echt ‘chill’. Maar je moet het echt voelen. Veel mensen slapen slecht en gaan dan liggen piekeren, waarbij alles veel erger lijkt dan het al is. Als je niet auto durft te rijden, wijs je vaak naar een ander die het ook niet durft. Dan leg je het bij de ander neer, maar ondertussen doe je het zelf ook niet en blijf je maar thuis achter de geraniums zitten. Je blijft zitten waar je zit en komt niet uit je comfortzone. Je houdt jezelf klein terwijl je veel meer kan. Je gaat het een beetje goed praten in je hoofd om iets niet te hoeven doen”, zegt Carolijn van Gorkum.

Hebben mensen meer angst in deze coronatijd? Van Gorkum erkent dit. “Veel mensen zijn bang om zelf ziek te worden of een dierbare te verliezen of bang voor dat AstraZenica-vaccin. Ik las laatst een uitspraak van de vorig jaar overleden theatermaker Marc de Hond: ‘Als je angst hebt kun je ook klappen krijgen’ . Heel toepasselijk bij corona.”

Van Gorkum geeft een online interactieve lezing op donderdag 6 mei van 19.30 tot 20.30 uur met 10 stappen voor meer rust in je hoofd. Deze webinar vindt plaats in het kader van het project KennisMakers bij de bibliotheek.

Deelname is gratis, wel eerst vooraf aanmelden:

www.bibliotheekveldhoven.nl/angst-vertrouwen

Meer info over Carolijn van Gorkum, die ook schrijfwandelingen geeft:

www.rakeinzichten.nl

Tonnie Wesseling

‘Dus niet denken, wat stom van mij en wat ben
ik een oen’