Logo veldhovensweekblad.nl


[foto:] Lentegevoel door gele ster en glanzend blad van speenkruid. FOTO: Dré Verhagen.
[foto:] Lentegevoel door gele ster en glanzend blad van speenkruid. FOTO: Dré Verhagen. (Foto: Dré Verhagen)

De lente is als een kleurenexplosie

Ieder voorjaar kriebelt het weer.. Mensen willen naar buiten, lekker wandelen en genieten van alle kruiden. Een mooie route loopt via de Kempenbaan, afslag Ulenpas, richting visvijvers en wandelpark in de Eindhovense wijk Ooievaarsnest. Een leuk gebied, waar de Dommel op sommige plaatsen weer op natuurlijke wijze meandert.

VELDHOVEN - Het vee waadt tot de knieën in de Dommel om de dorst te lessen. Poelen vol kikkerdril van de bruine of groene kikker. De afwateringsslootjes zien wit van de waterranonkel. Van veel bomen zijn de mannelijke katjes al aan het vallen; hun werk is gedaan, het stuifmeel is verspreid. De vrouwelijke bloempjes zijn, als alles goed is gegaan, bevrucht. Omdat het gras nog kort is, vallen de kleine planten nu nog goed op.

Pluizenbollen

Wie kent ze niet, het madeliefje en de paardenbloem. Iedereen heeft wel als kind een kransje gevlochten van madeliefjes. Ook nu nog proberen hele volksstammen om de pluizenbol van de paardenbloem in één keer kaal te blazen. Niet alleen de paardenbloem krijgt voor de zaadverspreiding een mooie pluizenbol. Ook het klein hoefblad bedient zich van dat mechanisme. Pas als deze bloem is uitgebloeid, komt het blad.
Met een beetje geluk zien we nog, op beschaduwde plaatsen, de restanten van het speenkruid. De stervormige bloemen zijn prachtig geel van kleur. Deze voorjaarsbloeier dankt zijn naam aan de speenvormige wortelknolletjes. In deze knolletjes wordt de energie opgeslagen voor de groei van volgend jaar. Over enkele weken is er van het speenkruid niets meer te zien. Ook de pinksterbloemen zijn al weer bijna uitgebloeid.

Moerasspirea

Andere soorten komen nu massaal opzetten zoals boterbloem, smeerwortel, wikke, hondsdraf en fluitenkruid. Van deze laatste plant zijn overigens leuke fluitjes te snijden. Verder schiet de brandnetel massaal omhoog, door zijn brandharen een wat onvriendelijke plant, maar daarom niet minder nuttig. Veel van onze mooiste vlinders, kleine vos, dagpauwoog en atalanta leggen er hun eieren op. Als de eitjes uitkomen hebben de jonge rupsjes er een kostelijke maaltijd aan. Op vochtige plaatsen in dit gebied komt ook veel wilde hop voor. Met de klok mee, de zon volgend, slingert deze plant zich in struiken en bomen omhoog. De vrouwelijke bellen van de gekweekte hop worden gebruikt bij de bereiding van bier. Rond het water is het wat kaal, maar tussen het riet groeien gele lis, egelskop, lisdodde, watermunt, vergeet-mij-nietje, moerasspirea met zijn witte pluimen en vele andere planten.

foto:

Lentegevoel door gele ster en glanzend blad van speenkruid. FOTO: Dré Verhagen

reageer als eerste
Meer berichten