<p>Ellen Stevens van SWOVE start met een nieuwe cursus, Grip & Glans getiteld.</p>

Ellen Stevens van SWOVE start met een nieuwe cursus, Grip & Glans getiteld.

(Foto: Bert Jansen.)

SWOVE start met cursus Grip en Glans

Je raakt je baan kwijt... Je verliest een naaste... Je krijgt gezondheidsklachten... Een onverwachte gebeurtenis kan ertoe leiden dat je de grip op het leven kwijtraakt. De cursus Grip en Glans helpt dan om weer een positieve kijk op het leven te krijgen. SWOVE start op donderdag 7 oktober met de cursus Grip en Glans. 

VELDHOVEN - De flyer van de cursus is al verspreid onder huisartsenpraktijken, buurthuizen, Theater de Schalm, de bibliotheek en bij Oktober. De bijeenkomsten zijn geschikt voor iedereen die op een positieve manier aan zijn of haar toekomst wil werken. 

Corona-tijd

Ellen Stevens is ouderenadviseur binnen SWOVE. Zij volgde eerder al de docententraining om de cursus te geven die door professor Nardi Steverink is ontwikkeld. “Veel mensen die al hebben meegedaan aan de cursus Grip en Glans, hebben te maken gehad met onder andere verlies van gezondheid, baan, mobiliteit of van dierbaren. Iedereen kan op een bepaald moment in zijn leven verlies ervaren. Niet alleen sociaal, ook verlies van functioneren, zowel fysiek als mentaal. Zeker in Corona-tijd hebben mensen ervaren wat het met je doet als contacten wegvallen. Ik hoor wel eens van mensen waar ik kom: ik kom niet meer uit mijn stoel...” 

Negatieve spiraal

Het gevolg is een verminderd welbevinden dat zich kan uiten in somberheid, angst, eenzaamheid en/of lichamelijke klachten. Mensen ervaren vaak ook een verminderd vermogen om zelf iets aan de situatie te doen. Hierdoor kan een negatieve spiraal ontstaan van steeds minder welbevinden en eigen regie. 

Klein doel

Grip en Glans is inmiddels bewezen werkend, stelt Stevens. Tijdens de cursus wordt in een ontspannen sfeer in een klein groepje op ontdekkingsreis gegaan naar eigen mogelijkheden, keuzes en beslissingen. Stevens: “Belangrijk is dat deelnemers aan de cursus gaan werken aan een klein doel. Samen met de andere deelnemers ga ik kijken wat bij hen past. Een voorbeeld is dat een oude hobby, bijvoorbeeld bloemschikken, weer wordt opgepakt. De deelnemers ervaren gaandeweg weer een positieve kijk op het leven.”

GLANS

In de cursus staat de zogenaamde GLANS - Schijf van 5 centraal. De glansschijf is misschien nog het best vergelijkbaar met de voedingsschijf. Alleen gaat het dan niet over gezonde voeding, maar over andere belangrijke ‘voedingsmiddelen’ die mensen nodig hebben om prettig te leven: Gezondheid en gemak, Lichamelijke activiteiten en leuke bezigheden, Affectie, Netwerken en Sterke punten.

“De deelnemers inspireren elkaar om aan de slag te gaan met het invullen van de schijf. Zij komen uit dezelfde omgeving en gaan samen aan de slag met persoonlijke doelen. Vaak ontstaat hieruit onder de deelnemers een mooie en blijvende vriendschap”, zo weet Stevens aan het eind van het gesprek nog te vertellen.

De cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten in het gebouw MFA Midden aan de Sterrenlaan 5. Deze duren 2 tot 2,5 uur. Kosten bedragen 39,95 euro. Mocht het bedrag een belemmering zijn, dan kan de meedoen-regeling van de gemeente Veldhoven gebruikt worden. Voor vragen of om aan te melden: Ellen Stevens van SWOVE per e-mail e.stevens@swove.nl en telefoon (040) 254.00.66. (09.00-12.00 uur).

Meedoen-regeling

Iedereen ervaart op een bepaald moment in zijn leven, verlies!

Ad Adriaans.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden