<p>Noud Smulders: &quot;&quot; Zonder ons Miek was ik niet zover gekomen.&rdquo;&nbsp;</p>

Noud Smulders: "" Zonder ons Miek was ik niet zover gekomen.” 

(Foto: )

13 ambachten en een mooie Enghel

Na 53 jaar werken gaat Noud Smulders stoppen. “Het is mooi geweest.”

VELDHOVEN - De laatste jaren is Smulders met zijn winkel te vinden in de CityPassage in het CityCentrum. “Maar nu is het tijd op te stoppen. Ik ben 67 en krijg inmiddels AOW. Per begin deze maand 1 zijn we - ‘we’ zijn mijn vrouw Annemieke en ik - begonnen met het afprijzen van de artikelen die we nog op voorraad hebben. Zonder ons Miek was ik niet zover gekomen.”

Baantjes

Noud Smulders komt uit een gezin van 14 kinderen. “We woonden in Stratum en werden opgevoed met, als je iets wil moet je ervoor werken. Bij ons kwam niks aangedragen.” 

Lachend zegt hij dat het ondernemen er al vroeg in zat. “Ik plukte veldboeketjes waarmee ik langs de deur ging om te verkopen. 5 cent vroeg ik ervoor.” 

Allerlei ambachten passeren vervolgens de revue voordat hij als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat. “Op mijn 14e jaar mijn eerste baantje, als piccolo bij hotel Het Silveren Seepaerd. Op maandag zou ik beginnen, was het niet dat het in dat weekend afbrandde.” 

Dan volgt Philips. “Daar kreeg ik een cursus hoe je een radio in elkaar moest zetten. Afijn, niet helemaal gelukt. Ik werd geschorst, maar de grap was dat ik wel doorbetaald werd. Dat was toen nog zo, en ik ging bij Animali werken.” 

Daarna is Smulders onder andere stratenmaker geweest, verkoper in een meubelzaak... “Ik heb alleen de lagere school gehad en werkte dus als minimum loner. Ik werkte dag en nacht en dacht: Ja, dat kan ik ook wel voor mezelf. Dan kan ik er een betere boterham aanverdienen. Ik kwam in contact met een importeur en daar mocht ik een hele handel meenemen die opgeknapt moest worden. Die mocht ik later betalen. Dus ik rook mijn kans!” 

Klagen?

Rijk is hij er niet mee geworden maar hij heeft altijd met plezier gewerkt. “Ik ben in Eindhoven begonnen en heb filialen gehad in Tilburg en Vlissingen, waar we ook een aantal jaren hebben gewoond.” 

Enkele jaren geleden zijn ze in Veldhoven neergestreken. “Klanten uit andere steden zijn me hier weer op komen zoeken! Vooral voor de service. Hier staat de klant voorop en het repareren van onder andere meubels of klokken, doe ik zelf. We bezorgen thuis en soms ook op locatie. Deze service heeft ook een keerzijde. Ik maak lange dagen en ben niet meer de jongste. We zijn ook nog nooit met vakantie geweest... De laatste jaren werkt Annemieke enkele uurtjes mee in de winkel. Ze is een kei in decoreren en neemt dat deel voor haar rekening. En dat werk is nooit klaar; zo heeft ze weer iets moois gemaakt en dan is het alweer verkocht.”

De Corona-periode is zwaar voor hem geweest. “Ik kreeg geen steun, alleen mijn pensioentje. Maar hé... Ik heb Corona gehad en overleefd, dus wat heb ik te klagen? Niks! Het heeft me er wel toe gebracht de winkel te verkopen, maar dat is tot heden niet gelukt. Daarom is het nu leegverkoop.” 

Van de redactie.

‘Ik kreeg
geen steun,
alleen
mijn pensioentje’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden