<p>Momentopname van een repetitie van de Veldhovense toneelkunstenaars bij MVK.&nbsp;</p>

Momentopname van een repetitie van de Veldhovense toneelkunstenaars bij MVK. 

(Foto: Bart Jansen.)

Over de chemie van liefde en acceptatie

Liefde, in hokjes denken, acceptatie en keuzes maken vormen de ingrediënten van het stuk Eeuwigheid dat Daniël Zevenbergen van toneelvereniging Meer Vreugde Kern (MVK) schreef. Op vrijdag 17 en zaterdag 18 september voert MVK de voorstelling op in Theater de Schalm.

VELDHOVEN - In de ruim 20 jaar dat hij lid is van de Veldhovense toneelvereniging, speelt Zevenbergen talloze rollen. Vorig jaar heeft hij voor het eerst de regie over een stuk dat hij zelf schreef. “Dat was een heel andere uitdaging. Ik wilde een keer uitproberen of ik het regisseren in me had. Het was lastig om een andere rol aan te nemen binnen een groep waarmee ik normaal toneel speel. Ook de extra bemoeienissen die erbij komen kijken vond ik lastig. Alle beslissingen moet je zelf nemen. Daarin zat voor mij de grootste gewenning.” 

Geweldig en bijzonder

Maar het is hem goed afgegaan, zegt hij achteraf. Een ervaring rijker staat hij nu met het zelfgeschreven stuk Eeuwigheid weer als regisseur tussen een groep acteurs. “Ik ben nu duidelijker in wat ik wil. Daar waar het nodig is, ben ik directer en ik heb een beter zicht op wat werkt en wat niet werkt.”

Vorig jaar, als Nederland nog in een lockdown zit, schrijft Zevenbergen zijn stuk. “We wilden als vereniging wel een stuk spelen. Ik had een idee voor een verhaal. Het gaat over een getrouwde vrouw die op latere leeftijd verliefd wordt op een andere vrouw. Het is iets dat in mijn optiek nog nooit zo op het toneel verteld is.” 

Omdat hij de rol door Daniëla de Ron wil laten spelen, legt hij zijn idee aan haar voor. De Ron: “Ik vind het geweldig en bijzonder om deze rol te spelen.”

In mei 2020 start Zevenbergen met schrijven en binnen 2 maanden ligt de eerste versie op tafel. De regisseur en De Ron hebben de afspraak gemaakt dat ze allebei achter het script moeten staan. “Het is deels autobiografisch. Het is belangrijk dat Daniëla zich er goed bij voelt.” 

De Ron: “Ik speel een getrouwde vrouw van 50 die verliefd wordt op een persoon, en dat is een vrouw. Het is precies zoals ik dat echt heb meegemaakt. Ik koos er niet voor, maar het overviel me.”

Lockdown

Vorig jaar is van augustus tot december gerepeteerd tot er weer een lockdown afgekondigd wordt. In maart van dit jaar pakt de groep de repetities weer op. De opgelopen averij heeft tot gevolg dat 2 spelers door omstandigheden zijn vervangen door andere. Corona staat de 7 spelers niet in de weg. Zevenbergen heeft het stuk zo geschreven dat iedereen 1,5 meter afstand tot anderen kan houden. “Fysiek contact is uitgesloten en toch is er voldoende chemie”, zegt De Ron veelbetekenend.

Vrijdag 17 en zaterdag 18 september voert MVK het stuk op in De Schalm. "Het stuk bouwt op naar een climax. Door een pauze gaat de energie eruit”, legt de regisseur uit.

Kaarten à 10 euro zijn te reserveren via www.deschalm.com.

Ad Adriaans.

Een getrouwde vrouw die verliefd wordt op een vrouw

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden