<p>Echoscopist Janneke van Boekel legt uit waarom er nu de mogelijkheid is om een 13-weken-echo te maken.&nbsp;</p>

Echoscopist Janneke van Boekel legt uit waarom er nu de mogelijkheid is om een 13-weken-echo te maken. 

(Foto: Bert Jansen.)

Een 13-wekenecho geeft antwoord

Vanaf woensdag 1 september worden er bij PUUR Verloskundig Centrum Veldhoven zogeheten 13-wekenecho’s gemaakt. Doel hiervan is het vroegtijdig opsporen van afwijkingen in de zwangerschap.

VELDHOVEN - Het is eenzelfde echo als die gemaakt wordt rond de 20e week van de zwangerschap. Echoscopist Janneke van Boekel legt uit waarom er nu de mogelijkheid is om een 13-wekenecho te maken. “Het doel is het vroegtijdig opsporen van afwijkingen die al te zien zijn in de 13e week van de zwangerschap. De vrucht is dan zo’n 7,5 cm. Daarop kan je een open schedel al zien, een groot defect in de buik zoals de blaas en maag. Soms is een verdikte nekplooi al zichtbaar of met missen van ledematen. Hoe eerder in de zwagerschap een afwijking ontdekt wordt, hoe beter je iemand kan helpen en begeleiden in het vervolgproces.”

Denktijd

Wie zwanger is, hoopt dat alles goed is met de baby die in de buik groeit. “Helaas is er bij de 20-wekenecho bij 1 op de 100 een of meerdere afwijkingen zichtbaar. Niet allemaal even ernstig, maar wel richtingwijzend voor vervolgonderzoek.” 

Een 13-wekenecho biedt meerdere voordelen. “Je hebt dan sowieso meer tijd om na te denken en beslissingen te nemen. Stel, je hebt geconstateerd dat een baby een waterhoofdje heeft, dan weet je dat het een zeldzaamheid is dat het levend wordt geboren. Dan heb je nog tijd om na te denken of je de zwagerschap wil beëindigen. Tot 16 weken kan dat nog met een redelijk eenvoudige behandeling, vanaf 16 weken moeten zwangere vrouwen bevallen.” 

Maar ook kleinere afwijkingen kunnen beter begeleid worden. “Daarbij kun je denken aan psychische en aan praktische ondersteuning. Wat heb ik na de bevalling nodig voor mijn kindje. Een aangepast flesje is maar een klein voorbeeld van een goede voorbereiding op het nieuwe leven, want let wel, voor ouders is het kindje bijna altijd kei welkom.” 

Persoonlijke keuze

Ouders is spe moeten wel vooraf toestemming geven voor de 13-wekenecho omdat het deel uitmaakt van een wetenschappelijk onderzoek dat streeft naar een perfecte samenleving. “Waar we naar streven is het meer tijd geven aan ouders om keuzes te maken. Bij 20 weken heb je soms geen keuze meer en dat is zeer ingrijpend. Hoe eerder je een vervolgtraject ingaat, hoe inzichtelijker het wordt voor de ouders.” 

Voor een echoscopist is het verschrikkelijk om te moeten constateren en zeggen dat niet alles is zoals het zou moeten zijn. “Maar we geven wel onze eerlijke bevindingen. Soms willen mensen om die reden geen echo laten maken. Het blijft een persoonlijke keuze.”

PUUR Verloskundig Centrum Veldhoven is in de regio de enige praktijk die de 13-wekenecho mag maken. “Met Monique van Montfort en Nicole Backx hebben we 2 specialisten in huis die daarvoor opgeleid zijn. Later dit jaar ga ik ook de opleiding volgen.”  

Van de redactie.

Doel:
vroegtijdig
opsporen van
afwijkingen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden