<p>Herontdek de geschiedenis van Veldhoven in een bijzondere expositie vol foto&rsquo;s, objecten en verhalen!&nbsp;</p>

Herontdek de geschiedenis van Veldhoven in een bijzondere expositie vol foto’s, objecten en verhalen! 

(Foto: 't Oude Slot.)

Museum ’t Oude Slot viert 100 jaar Veldhoven

Met een documentaire, expositie, stickerboek, theatervoorstelling en tijdcapsule gaat het 100-jarig bestaan van Veldhoven in 2021 niet ongezien voorbij. Ook Museum ’t Oude Slot besteedt uiteraard aandacht aan het eeuwfeest voor en van alle Veldhovenaren.

VELDHOVEN - Rondom het 100-jarig bestaan van Veldhoven wordt in Museum ’t Oude Slot een tentoonstelling ingericht met verhalen, foto’s en historische voorwerpen rondom 5 thema’s: industrialisatie (denk aan sigaren, schoenen, textiel, wasserij, het KI-station in Oerle), religie (bedevaartsplaats Meerveldhoven, Sint Janstros of -markt, processies), sport (voetbal, korfbal, turnen, wielrennen),cultuur (Meester Rijken, A.P. de Bont, Jacques Cuijpers, gilde, harmonie, toneel) en gemeente (gemeentehuizen, politie, veldwachter, brandweer).

Directeur Hans Sonnemans van Museum ‘t Oude Slot tekent voor de samenstelling van de expositie nauw, samen met Erfgoedhuis Veldhoven. 2 religieuze topstukken vormen de kers op de taart. Sonnemans: “Religie is één van de thema’s in de tentoonstelling. Zo hebben we bijvoorbeeld schitterende, historische foto’s van de Mariaprocessies en de nonnen in Veldhoven. Heel trots ben ik op het feit dat we 2 bijzondere kunstobjecten in bruikleen krijgen van Museum voor religieuze kunst Krona in Uden. Het gaat om de originele Sint Jansschotel uit de 16e eeuw, waarvan een replica te vinden is in de Sint-Jan de Doperkerk in Oerle. Bij ons is dus het origineel te bewonderen!”
“Verder hebben we een prachtige ciborie uit Oerle van begin 1700, de kelk waarin de hosties werden bewaard. Het geheel van foto’s en voorwerpen vertelt het verhaal van de geschiedenis van Veldhoven. Voor sommigen een feest van herkenning, voor anderen een leuke en leerzame ontdekkingstocht!”.

Eén van de andere activiteiten in het kader van Veldhoven 100 Jaar is een tijdcapsule. Hierbij was de vraag, wat Veldhovenaren graag willen meegeven over het leven van nu aan de volgende generaties. Initiatiefneemster Marieke Verbeek: “De tijdcapsule wordt over 100 jaar geopend, als de gemeente Veldhoven zijn 200-jarig bestaan viert.”

Veldhoven 100 Jaar is vanaf zaterdag 25 september tot en met zondag 5 december in Museum ‘t Oude Slot. De opening van de expositie en het begraven van de tijdcapsule staan gepland op vrijdag 24 september. Verder organiseert Erfgoedhuis Veldhoven op zaterdag 25 september een fietstocht van 16 km door die vertrekt vanaf Museum ‘t Oude Slot.

Meer informatie is te vinden op www.museumoudeslot.nl en www.veldhoven.nl/100

Wat en wanneer

‘De tijdscapsule
wordt
over 100 jaar
geopend’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden