<p>Mayke Gorissen in haar Tuinkamer die voor iedereen openstaat.</p>

Mayke Gorissen in haar Tuinkamer die voor iedereen openstaat.

(Foto: Bert Jansen.)

‘Niets is raar of onbespreekbaar’ in De Tuinkamer van Veldhoven

Diep verscholen in de achtertuin van Mayke Gorissen ligt De Tuinkamer. Een vrij toegankelijke ruimte waar samenzijn voorop staat.

VELDHOVEN - In 2012 koopt de familie de garage die aan hun achtertuin grenst. Een plan voor de garage heeft Mayke al bedacht; een ruimte waar het fijn is om samen te komen. “Hier kan iedereen binnenlopen voor een praatje, een bakje koffie of thee, of waar je de ruimte anders voor zou willen gebruiken.” 
De tuinkamer heeft een gezellige zithoek, een eethoek, een keuken en een aangepaste douche en toiletruimte. De Tuinkamer is daarmee een unieke ruimte, die vooral in wordt gezet voor buurtgenoten. Elke maandagmorgen opnieuw, van 10.00 tot 12.00 uur kun iedereen er dus terecht voor een ongedwongen praatje.

Bijzonder

“Iedere maandag sta ik weer verbaasd over de verhalen die loskomen aan de keukentafel. Er wordt van alles gedeeld, niets is raar of onbespreekbaar. Ik vertel graag in voorbeelden over de ervaringen in De Tuinkamer. Elke maandagmorgen

De tuinkamer
is een
unieke ruimte
voor
buurtgenoten

 is anders ingevuld. Vaak met onderwerpen uit de actualiteit maar zeker ook uit de realiteit. Ervaringen delen zoals het omgaan met iemand met autisme. We leren veel van elkaar doordat de gesprekken open en eerlijk worden gevoerd zonder te oordelen. Respectvol met elkaar omgaan.” 

De nodige uitdagingen worden niet uit de weg gegaan. “Aan tafel schuiven mensen aan met eigen overtuiging en zienswijze. Dan heb ik het alleen al over het vaccineren, ja of nee. Je kan ervoor zijn of ertegen, maar iedereen mag zijn inbreng geven.” 
Gorissen heeft jarenlang met klankschalen gewerkt en maakt een vergelijking. “Iedere schaal heeft zijn eigen klank. Zo is het ook met mensen, ieder individu heeft zijn eigen klank. Hier aan tafel komen al die klanken samen wat leidt tot een mooi samenspel van al die verschillende klanken.”

Buurthuis 

De deuren van De Tuinkamer staan ook open voor mensen uit de buurt. “In de straat woonde iemand die even niet in de gelegenheid was om thuis te douchen, de trap naar boven niet op kon. Nou, ik heb hier een aangepaste douche en een rolstoelvriendelijke toegang, dus deze persoon heeft tijdelijk gebruik gemaakt van onze gastvrijheid.”
“Ook een onderneemster uit de buurt heeft hier even praktijk gehouden toen ze bij haar aan het verbouwen waren. Fijn, dat we elkaar kunnen helpen en er voor elkaar kunnen zijn.

Visie 

Gorissen is dankbaar dat ze in haar eigen achtertuin haar droom uit kan voeren en ze hanteert daarbij een open deur beleid. “Ik ben dankbaar dat ik een ruimte heb gecreëerd zodat er verbindingen plaats kunnen vinden waardoor mensen zich gehoord en gezien voelen. Mijn visie is dat het hier draait om het welzijn van de mens.” 

Gorissen hoopt, dat De Tuinkamer op meerdere plaatsen in Veldhoven een vervolg gaat krijgen. “Zet de deur open en beleef mooie en kostbare momenten! Niet iedereen heeft een tuinkamer maar iedere wijk heeft wel een paar gelegenheden waar je samen kan komen.”

Adres

Voor wie interesse heeft en De Tuinkamer van Mayke Gorissen wil bezoeken, deze ligt aan de Dorpstraat 99 te Veldhoven. Wel graag vooraf eerst een belletje om aan te melden, via (06)50.428.695.

Een voorbeeld van een tuinkamer, apart van de woning, en dus is geen bouwvergunning nodig. Dan ziet de wet dit als een losstaand bijgebouw in de tuin.

Papieren nodig?

‘Fijn,
dat we
elkaar kunnen
helpen’

Van de redactie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden