<p>Links op foto het Koepeltje dat groene meester Van Zijll, rechts op de foto, graag zou restaureren.</p>

Links op foto het Koepeltje dat groene meester Van Zijll, rechts op de foto, graag zou restaureren.

(Foto: Bert Jansen.)

‘Het staat gewoon te verloederen’

De ‘groene meester’ wordt hij in zijn werkzame leven als onderwijzer genoemd: Johan van Zijll Langhout. Altijd bezig met de natuur en wat je daar zoal tegen komt, zoals het Koepeltje in Oerle. Hij ontdekt het als hij even uitrust op een picknickbankje en hij een informatiebord ziet met gegevens over dit historisch monument als lustoord van de Zusters van Liefde die een meisjespensionaat in Oerle hadden. Van Zijll wil het Koepeltje bekijken maar het staat in de bosjes met een hek er omheen.

VELDHOVEN - Van Zijll: “Het doel is nu dat ik in het kader van Veldhoven 100 heb gevraagd: wordt het niet eens tijd dat we iets gaan doen met het Koepeltje. We besteden nu aandacht aan oude monumenten, dus waarom het Koepeltje er ook niet eens bijgepakt. Het is meer dan 100 jaar oud.”

Verdwijnend monument

In 1873 is het gebouwtje ontworpen door architect Lambert Hezemans, die ook de restauratie van de Bossche Sint Jans Kathedraal heeft gedaan. Tot 1970 wordt het door de Zusters van Liefde gebruikt om er de meisjes van het pensionaat les te geven en om er rustig te verpozen. Het Koepeltje ligt in die tijd aan een vijver met rondom een gracht met een bruggetje. Er is door Jacq Bijnen het boekje ‘Een verdwijnend monument’ over geschreven in 1996. 
Van Zijll: “Maar ondanks dat... Er gebeurt niets mee! Het staat gewoon te verloederen. Het wordt totaal afgebroken en is nauwelijks bereikbaar voor het publiek. Het is de bedoeling om het op de gemeentelijke Monumentenlijst te plaatsen, dat zou mooi zijn!”

“Als dat gebeurd is, kan het opgeknapt worden. In 1956 is het Koepeltje door de zusters verkocht, mogelijk aan een arts. Dat moet ik nog verder uitzoeken. Zo rond 1980 ben ik hier begonnen met een IVN-afdeling op te starten. Een beetje ‘vroege vogelachtig’ gebeuren”, aldus groene meester Van Zijll.

Niets

Van Zijll vervolgt: “In het begin hiervan krijgen we van de gemeente het verzoek: ‘Kunnen jullie er iets mee doen?’ Als natuurclub kunnen wij er niets mee en het wordt zo gelaten tot Jacq Bijnen zich er mee gaat bemoeien. Op het ogenblik is er de Vereniging Erfgoed Huis Veldhoven mee bezig. Maar er gebeurt niets!”
“In het kader van Veldhoven 100 is er in het Veldhovens Weekblad gevraagd: ‘Zijn er mensen die ideeën hebben wat we kunnen doen dit jaar’. Ik heb wel wat ideeën. We zouden een fietsroute kunnen maken. Een route 100 Jaar Veldhoven, waarbij gekeken wordt naar meer dan 100 jaar oude gebouwen en bomen. We zijn op zoek gegaan naar oude monumenten en wat kom ik tegen? Het Koepeltje! Het eerste wat er moet komen is een hekje en een paadje er naar toe. Het Koepeltje blijkt nu van de gemeente te zijn. Een geruststelling dat het niet in privé-bezit is. Het is een mooi natuurgebied geworden.”

Filmpje

Om het te presenteren heeft Van Zijll een fraai filmpje gemaakt over het geheel en dat op YouTube gezet. Hij wil dat de gemeente geld beschikbaar gaat stellen. “Je wilt zo’n monument toch niet in elkaar laten storten?”

Van Zijll blijft zoeken naar mogelijkheden die geld op zouden kunnen leveren voor restauratie. Ideeën daarvoor heeft hij inmiddels meer dan genoeg; Van Zijll heeft er een aantal voorgelegd bij de organisatie van Veldhoven 100.

‘Er gebeurt niets mee! Het staat gewoon te verloederen. Het wordt totaal afgebroken en is nauwelijks bereikbaar voor het publiek. Het is de bedoeling om het op de gemeentelijke Monumentenlijst te plaatsen, dat zou mooi zijn!’

Tonnie Wesseling.

Filmpje

Het filmpje, dat al veel wordt bekeken op You Tube, is te zien via

https://youtu.be/udCDKNw8rSc

‘Het Koepeltje
blijkt nu
van de gemeente
te zijn’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden