<p>Veldhovenaar Alex Lunter heeft een ingenieus systeem bedacht om water op te vangen voor de wc.</p>

Veldhovenaar Alex Lunter heeft een ingenieus systeem bedacht om water op te vangen voor de wc.

(Foto: Bert Jansen.)

‘Het is de kick, dat ik zoiets kan maken’

“Wij hebben hier in Nederland het schoonste water ter wereld en dat spoelen we allemaal gewoonweg door het toilet”, verbaast Alex Lunter zich. Hij bedacht een ingenieus systeem voor het doorspoelen van de 2 toiletten in zijn huis.

VELDHOVEN – “Ik bespaar nu ongeveer de helft aan water per maand. Van normaal 12 m3 heb ik nu 6 m3 per maand.”

Lunter verduidelijkt: “Wat ik doe is het regenwater opvangen in een paar regentonnen en een duizendlitervat. Die bakken zitten allemaal met elkaar vast met een dikke slang. Dus als er eentje gevuld wordt, worden de anderen ook meteen gevuld. Dat duizendlitervat wordt uiteindelijk door al die regentonnen helemaal gevuld als het een keer goed regent. Als ik naar de wc ga weet een apparaatje naar welke van de 2. Dan gaat met een waterpompje het water van één van de regentonnen naar de wc, voor of achter. Een waterklepje gaat vervolgens open naar de stortbak en die wordt dan weer gevuld.”

1.000-litervat

Lunter heeft het allemaal zelf bedacht, want hij denkt dat er niemand in Veldhoven ook zo’n systeem heeft. Hij heeft dat nergens kunnen vinden. “Men heeft het er wel over dat we steeds zuiniger moeten zijn met water, maar niemand doet er iets aan.” 
Het 1.000-litervat heeft hij op internet gevonden van een man uit België die zo’n vat had staan en nog netjes bij hem thuis bracht ook. Het vat staat nu achter in de tuin en is bekleed met hout en krukjes eromheen. “Het is mijn biertafel”, lacht Lunter.
Hij toont alle elektronica die nodig is voor het systeem, duizelingwekkend voor een leek. “Ik ga het eenvoudiger maken met een computertje”, verkondigt Lunter.
“Dat wordt de volgende fase, daar ben ik al mee aan het experimenteren, dat alle voelers en melders en schakelaartjes allemaal de computer in gaan en dan mag de computer al het werk doen.”

Zelf bedacht

Lunter heeft overal foto’s van en is van plan daar een filmpje van te maken en dat op internet te zetten voor geïnteresseerden. “In mijn regenton aan de voorkant van het huis heb ik een waterpompje zitten en die pompt dus het nodige water als de wc voor er om vraagt hier na toe.” 
Hoe komt Lunter aan al deze kennis? “Allemaal zelf bedacht en ik heb 40 jaar bij de firma HVL gewerkt, een elektrotechnisch installatiebedrijf in het Zuiden van het land. Ik heb daar al die jaren aan elektriciteit gedaan met automatiseren, installeren en testen. Dus ik weet een beetje de achtergrond. Ik vind het leuk om allerlei dingen uit te vinden. Er staan nog volgende projecten op stapel.”

Schoon

Hij vindt het watersysteem nog niet echt helemaal perfect; er moet nog een filter bij komen. Er zitten namelijk af en toe nog wel eens kleine deeltjes mos in het water. “Het is al schoon, maar het kan absoluut nòg schoner’, zegt de perfectionist. 
“Waar het om gaat is... Ik vind het zo ontzettend raar dat onze ontlasting met schoon drinkwater wordt weggespoeld. Dat moet je eens tegen de mensen uit Afrika vertellen, dat wij dit doen. Die mensen moeten 15 km lopen voor een emmertje ‘schoon’ drinkwater!”

Lunter gebruikt het water overigens en natuurlijk ook voor en in zijn eigen tuin. “Elke keer bedenk ik weer iets anders. Het is de kick, dat ik zoiets kan maken.”

‘Allemaal zelf bedacht en ik heb 40 jaar bij de firma HVL gewerkt, een elektrotechnisch installatiebedrijf in het Zuiden van het land. Ik heb daar al die jaren aan elektriciteit gedaan met automatiseren, installeren en testen. Dus ik weet een beetje de achtergrond. Ik vind het leuk om allerlei dingen uit te vinden. Er staan nog volgende projecten op stapel.’

Tonnie Wesseling

Interesse

Wie geïnteresseerd is kan contact opnemen met Alex Lunter via

a.lunter@upcmail.nl

‘Er staan nog volgende projecten op stapel’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden