<p>Leidt de onduidelijkheid over het gebruik van de e-step tot zoveel boetes?</p>

Leidt de onduidelijkheid over het gebruik van de e-step tot zoveel boetes?

(Foto: PixaBay.)

In 1 jaar 7x meer e-steps op de bon

Het aantal boetes voor het gebruik van elektrische steps is in Nederland in een jaar tijd meer dan verdrievoudigd. Vooral in de provincie Noord-Brabant si door de politie vaak bekeuringen uitgeschreven aan elektrische steppers. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl die analyseerde waar deze bekeuringen in Nederland het vaakst werden uitgedeeld.

VELDHOVEN - Het is in Nederland alleen toegestaan om met een elektrische step op de openbare weg te rijden, als deze is goedgekeurd door de RDW als bijzondere bromfiets. Een stepper kan zich anders niet verzekeren voor schade. Slechts enkele modellen zijn in Nederland goedgekeurd en mogen daarmee ook - door personen die minimaal 16 jaar oud zijn - buiten het eigen erf worden gebruikt.

Explosief

Waar er in 2019 in Nederland slechts 68 boetes zijn uitgeschreven voor onjuist gebruik van een e-step, gaat het vorig jaar al om zo’n 233 bekeuringen. De grootste stijgingen zijn in Noord-Brabant (7x zoveel als in 2019) en Noord-Holland (4x zoveel als in 2019) gemeten.

De lokale verschillen zijn echter groot te noemen. In de provincie Overijssel is bijvoorbeeld geen enkele boete uitgedeeld voor het gebruik van een elektrische step.

Europa

In tegenstelling tot elders in Europa is het gebruik van elektrische steps bij ons aan banden gelegd. Nederland is 1 van 7 Europese landen waar e-steps slechts in uitzonderlijke gevallen zijn toegestaan. Vrijwel alle gemotoriseerde steps die in het buitenland op straat te zien zijn, zijn verboden op de openbare weg in Nederland. Bij betrokkenheid bij een ongeval of schade met een verkeersdeelnemer van 14 jaar of jonger is de bestuurder van een (niet-toegestane) e-step 100% aansprakelijk.

Ook in onder meer Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland mag een e-step niet zomaar worden gebruikt. In veel andere landen, waaronder België en Frankrijk, zijn elektrische steps wel toegestaan, mits deze begrensd zijn tot een snelheid van maximaal 25 kilometer per uur.

Voor informatie over het onderzoek zie de onderstaande website:

www.beslist.nl/info/e-steps.html

Meer informatie

In Overijssel
geen enkele
boete
uitgedeeld

Van de redactie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden