<p>Harrie Verberne en Marjon van Schalkwijk (beiden links van de tafel) van GoClean &eacute;n Nick Schaminee, Evy Bosch en Chlo&euml; van Lierop van Grandcaf&eacute; Sowieso.</p>

Harrie Verberne en Marjon van Schalkwijk (beiden links van de tafel) van GoClean én Nick Schaminee, Evy Bosch en Chloë van Lierop van Grandcafé Sowieso.

(Foto: Bert JAnsen.)

GoClean: ‘De juiste basis geeft de juiste opvoeding’

Jong geleerd is oud gedaan... Zo denkt de Stichting GoClean Veldhoven er ook over. Harrie Verberne: “Als je je kinderen aanleert géén afval op straat achter te laten, leer je ze daarmee iets aan voor de rest van hun leven.”

VELDHOVEN - GoClean Veldhoven werpt zich op voor een schoon en afvalvrij Veldhoven. Tijdens een rondje ‘slootje pakken’ is het idee ontstaan voor een prentenboek voor de jongste kinderen. Harrie Verberne en Marjon van Schalkwijk vertellen namens de stichting over de plannen. “Tijdens het rondje gezamenlijk afvalrapen raak je aan de praat en heb je het over de gevolgen van zwerfafval. Hoelang het duurt voordat het vergaat. Sommige soorten afval vergaan nooit. Daarbij kan je denken aan een sigarettenpeuk.” 

Het microplastic, afkomstig van sigarettenpeuken maar zeker ook uit ander, voornamelijk plastic afval, komen in een andere cirkel van het leven terecht. “De microdeeltjes uit dit afval komen in het grondwater en riool terecht en daardoor ook in ons drinkwater. De microdeeltjes zijn zo klein dat ze er niet uit gefilterd kunnen worden. En dat drinken wij dus op...”

Door kleine kinderen aan te leren géén afval op straat achter te laten kun je beginnen om een gedragsverandering tot stand te brengen. Daarom wil GoClean Veldhoven een prentenboek realiseren voor de basisschool. “Vooral preventief. Voorbeelden uit de eigen leefomgeving, wat kun je zelf doen om je eigen buurt schoon te houden. De juiste basis geeft de juiste opvoeding.”

Met het verzorgen van een benefietavond met veiling hoopt de stichting voldoende geld op te halen om het boekje in eigen beheer uit te geven. Evy Bosch van Grandcafé Sowieso waar de benefietavond plaatsvindt: “Wij als Sowieso vinden het belangrijk onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als ondernemer te nemen. Vandaar dat wij onze ruimte en keuken ter beschikking stellen om deze benefietavond te kunnen realiseren. Het past ook bij het imago dat wij als onderneming uitstralen: de huiskamer van Veldhoven!” 

De Benefietavond is donderdag 22 juli. Locatie is Grandcafé Sowieso, Lange Kruisweg 66 in Veldhoven. Een 3-gangendiner kost 25,00 euro per persoon. Inloop vanaf 17.30 uur, het programma loopt van 18.00 tot 21.30 uur. Reserveren verplicht, via www.stichtinggocleanveldhoven.nl

Wanneer benefietavond?

Van de redactie.

Sommige
soorten afval
vergaan
nooit!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden