<p>Veerle Jager: &quot;Wij richten ons hier op verantwoord vrijwilligerswerk en zitten op de uitwisseling met de jongeren in een ander land zodat beide partijen er iets van leren.&quot; In inzet: Marit Vogels.&nbsp;</p>

Veerle Jager: "Wij richten ons hier op verantwoord vrijwilligerswerk en zitten op de uitwisseling met de jongeren in een ander land zodat beide partijen er iets van leren." In inzet: Marit Vogels. 

(Foto: Bert Jansen)

Veerle en Marit zoeken de verbinding

Veerle Jager en Marit Vogels lopen namens de vrijwilligersorganisatie ‘Youth to Connect’ in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 september mee met de Nacht van de Vluchteling om geld op te halen voor vluchtelingen wereldwijd.

VELDHOVEN/MEERHOVEN - Veerle Jagers (23) is bijna klaar met haar studie fysiotherapie en Marit Vogels (22) loopt stage voor de Pabo-opleiding en kan daardoor niet bij het gesprek aanwezig zijn. De meiden kennen elkaar via Youth to Connect. Sinds 1,5 jaar is deze organisatie geboren uit een doorstart van SAMEN en Don Bosco youth net. Youth to Connect focust zich meer op Europa en heeft 2 pijlers: activiteiten in Nederland en vrijwilligersreizen binnen Europa. Veerle Jager: “Wij richten ons hier op verantwoord vrijwilligerswerk en zitten op de uitwisseling met de jongeren in een ander land zodat beide partijen er iets van leren.”

Samenwerken

Jager en Vogels zitten beiden in het bestuur en stomen de vrijwilligers klaar voordat ze op reis gaan om te weten wat ze kunnen verwachten en wat er van hun verwacht wordt. De vrijwilligersorganisatie is gevestigd in Amsterdam. “Maar doordat we wat dichter bij huis blijven, willen we door heel Nederland gaan werken. De jongeren uit het bestuur wonen ook overal, vandaar dat Marit en ik een beetje aan het rondkijken zijn van wat kunnen we hier doen en kunnen we samenwerken met andere jeugdcentra”, aldus Veerle Jager.

Corona

“Nu met Corona kunnen we helaas niet zoveel organiseren. Maar een tijdje terug hebben we een webinar georganiseerd over hoe het is om gelovig te zijn in een steeds seculierder wordend Nederland. Wij werken vanuit een katholiek gedachtengoed, al zijn niet alle vrijwilligers gelovig en dat hoeft ook helemaal niet. Het was heel leuk en divers: er waren mensen bij die Moslim of ex-Moslim waren, Christenen en mensen die helemaal geen religie aanhingen.”

Comfortzône

“Maar we hopen ook weer fysiek werk te kunnen doen. Bijvoorbeeld een fotografieworkshop en we willen graag de kwaliteiten van iedereen die we hebben in kunnen zetten en dat kan dus van alles zijn. Maar met het doel om jongeren vanuit verschillende achtergronden bij elkaar te brengen en uit hun comfortzône te halen.”
“Zo gaan we deze maand een soort online-actie doen. In de trant van NL Doet, maar dan vanuit onszelf. We gaan een challenge online zetten om op een bepaalde dag allemaal iets goeds te doen. Dat kan zijn afval ruimen in het park of helpen in een bejaardenhuis, om jongeren aan te sporen: ‘kijk eens om je heen wat je kun betekenen voor anderen!’”

Verantwoordelijkheid

De vrijwillgers van Youth to Connect zitten vol rotsvaste idealen. Jager liep stage voor haar school op de Filipijnen. Veerle Jager vertelt tot slot: “Ik had toen zo het bewustzijn wat ben ik blij dat mijn wiegje hier stond. En juist omdat we in een land als Nederland wonen, draagt dat een flinke doses verantwoordelijkheid met zich mee om òm te kijken naar mensen die het stukken minder hebben. Ik vind volgende uitspraak een mooie: ‘Als je meer te eten hebt dan moet je je tafel langer maken, niet de muren hoger’.”

‘Wij werken vanuit een katholiek gedachtengoed, al zijn niet alle vrijwilligers gelovig en dat hoeft ook helemaal niet. Het was heel leuk en divers: er waren mensen bij die Moslim of ex-Moslim waren, Christenen en mensen die helemaal geen religie aanhingen.’

Tonnie Wesseling

Meer informatie

De Nacht van de Vluchteling is van zaterdag 11 op zondag 12 september. Youth to Connect wil dan zo veel mogelijk geld ophalen. Iedere deelnemer moet vooraf 250 euro ophalen om een startbewijs te krijgen en dit loopt al vrij goed. Meer info via infol@youthtoconnect.nl

‘Deze maand
doen we
een soort
online-actie’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden