<p>Op 20 mei 2021 ziet de Stichting GoClean Veldhoven officieel het licht. Welp (l.) is de voorzitter, Van Schalkwijk (m.) is secretaris en (r.) Verberne houdt als penningmeester de financi&euml;n in de gaten.&nbsp;</p>

Op 20 mei 2021 ziet de Stichting GoClean Veldhoven officieel het licht. Welp (l.) is de voorzitter, Van Schalkwijk (m.) is secretaris en (r.) Verberne houdt als penningmeester de financiën in de gaten. 

(Foto: Bert Jansen)

ZAPpers vanaf nu officiële instantie

De een doet het al wandelend, de ander op de fiets en een 3e gaat joggend op zoek naar zwerfafval. Veldhoven telt inmiddels al zo’n 170 zwerfafvalpakkers (ZAPpers). Het is dus hoog tijd dat zij een officiële gesprekspartner worden.

VELDHOVEN - “Het is een verslaving”, zegt Marjon van Schalkwijk. “Als je er eenmaal aan begonnen bent, laat het jeniet meer los.”
De Veldhovense gaat dan ook 2 tot 3 keer per week op pad om afval te rapen. Harrie Verberne haalt dit zelfs per dag. “Ik combineer het vaak met het uitlaten van de hond.”
Harry Welpgaat al ruim een half jaar 2 tot 3 keer per week wandelend op pad. Daarnaast legt hij wekelijks een afstand van 12 tot 20 kilometer hardlopend af, onderweg speurend naar afval.

Gesprekspartner

Op 20 mei 2021 ziet de Stichting GoClean Veldhoven officieel het licht. Welp is de voorzitter, Van Schalkwijk is secretaris en Verberne houdt als penningmeester de financiën in de gaten. Welp: “De oprichtingskosten van de stichting zijn gesponsord door Notarishuys Veldhoven. Als stichting zijn we een officiële instantie. Dan tel je mee als gesprekspartner.”
De ZAPpers maken de wereld een beetje schoner en combineren dat met een portie beweging. Maar ze willen meer. Welp: “Het streven is om iedereen mee te krijgen. We beginnen altijd met de schoolkinderen.”
Maar die zijn niet de grootste vervuilers. Op basis van wat de ZAPpers zoal vinden, zijn dat vooral jongeren vanaf de middelbare school en ouder. Hard kunnen ze dat niet maken, maar de zwerfafvalpakkers vinden vooral veel blikjes en peuken. En die tref je bij kinderen het minst aan.

Van alles

Inmiddels kennen de ZAPpers de hotspots met betrekking tot zwerfafval. De parkeerplaatsen rondom winkels. De kiosk op De Plaatse, het gebied rondom ASML, de Kempen Campus en verschillende industrieterreinen. “We vinden van alles. De toppers zijn blikjes Red Bull, Coca Cola en Bavaria naast mondkapjes en peuken. Maar we treffen ook veel wietzakjes en verpakkingen van joints aan”, weet Van Schalkwijk.
Maar ook minder voor de hand liggende zaken als ondergoed, tampons, gevulde luiers van kinderen en volwassenen. Veel ZAPpers leggen hun vondsten met foto vast via de Litterati app. Thuis uploaden ze die naar een cloud.

Zwerfafvalkompas

GoClean Nederland heeft het ZwerfAfvalKompas ontwikkeld. Die verzamelt de zwerfafvaldataen maakt daarvan rapportages. De gemeente kan zich hierbij aansluiten. Verberne: “Zij krijgen dan rapportages waarmee ze gerichter actie kunnen ondernemen zoals het plaatsen van afvalbakken of in gesprek gaan met bepaalde partijen.”

De politiek begint het werk van de ZAPpers nu ook te omarmen, de VVD voorop. Welp: “Het is belangrijk dat zij het zappen ondersteunen en bevorderen dat de Veldhoven zich aansluit bij het ZwerfAfvalKompas.”
Een van de belangrijke doelstellingen van de stichting is het onderhouden van contacten met de gemeente. Ook willen de ZAPpers in contact komen met winkeliers en bedrijven en jaarlijks enkele manifestaties houden. Zo staat aanstaande de zaterdag 10 juli het Peukenproject op de agenda.

“De oprichtingskosten van de stichting zijn gesponsord door Notarishuys Veldhoven. Als stichting zijn we een officiële instantie. Dan tel je mee als gesprekspartner.”

Ad Adriaans.

ZAP

ZAP is een afkorting voor ‘zwerf afval pakker’. Veldhoven telt op dit moment een 170 ZAPpers. De ZAPpers maken de wereld een beetje schoner en combineren dat met een portie beweging.

‘We treffen ook veel wietzakjes en verpakkingen van joints aan”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden