<p>Langdurig kijken naar de zon zonder adequate bescherming is schadelijk voor het oog, ook tijdens een deelse zonsverduistering.&nbsp;</p>

Langdurig kijken naar de zon zonder adequate bescherming is schadelijk voor het oog, ook tijdens een deelse zonsverduistering. 

(Foto: PixaBay.)

Zonsverduistering duidelijk te zien

Rond het middaguur van donderdag 10 juni vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats, die bij helder weer zichtbaar is in Nederland. De eclips begint rond 11:15 uur en tijdens meer dan 2 uur is te zien hoe een hap uit de zon eerst groter wordt, en daarna weer kleiner.

VELDHOVEN - Volgens Marc van der Sluys van de website hemel.waarnemen.com zal tijdens het maximum in deze streek circa 29% van de diameter en 13 tot 19% van het oppervlak van de zon bedekt zijn.

De zonsverduistering eindigt om ongeveer 13.30 uur. De Maan beweegt van rechts naar links voor de bovenkant van de zonneschijf langs.

Invloed

Tijdens het maximum van de eclips, rond 12.20 uur, bereikt nog steeds circa 85% van het zonlicht Nederland. Dit is bij lange na niet voldoende om het donker te maken en zal ook geringe invloed hebben op bijvoorbeeld de energieopwekking door zonnepanelen.

In het noordwesten van Neder land wordt een iets groter deel van de zon bedekt dan in het zuidoosten. De zon staat op dat moment circa 57° boven de horizon en is dus goed zichtbaar voor iederen.

Schadelijk

Langdurig kijken naar de zon zonder adequate bescherming is schadelijk voor het oog, ook tijdens een gedeeltelijke zonsverduistering. Om de zonsverduistering goed en veilig te kunnen volgen zijn eclipsbrilletjes verkrijgbaar, die zijn voorzien van een speciaal beschermend folie.

Zo’n eclipsbril is ook noodzakelijk wanneer de zon gedeeltelijk door de wolken wordt bedekt.

Ringvormig

Er vindt die dag ook een ringvormige zonsverduistering plaats, die te zien is in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan, en tot bijna 4 minuten duurt. De lijn van de

In deze streek
zit volgens
Van der Sluys
tussen 2 eclipsen
gemiddeld meer
dan 2 jaar

centrale eclips loopt van Canada via het noorden van Groenland naar Siberië.

Tijdens een ringvormige eclips wordt het net niet helemaal donker, maar is nog een ring van fel zonlicht rond de Maan zichtbaar. Bij een gedeeltelijke verduistering, zoals in Nederland, is dat niet het geval.

Volgend jaar

Zonsverduisteringen komen gemiddeld meer dan 2 keer per jaar voor, maar zijn steeds slechts vanuit een beperkt gebied op aarde zichtbaar. In deze streek zit volgens Van der Sluys tussen 2 eclipsen gemiddeld meer dan 2 jaar.

De vorige zonsverduistering die in de Benelux zichtbaar was vond plaats in 2015, en de volgende is op 25 oktober volgend jaar, waarbij circa 33% van de zon wordt bedekt. De volgende grote eclips in Nederland vindt plaats in 2026 (90%).

hemel.waarnemen.com

Van de redactie.

De volgende
is op
25 oktober
volgend jaar

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden