Foto:
Toof Pet

‘Krokodillen gaan vaak zonnen om weer warm te worden’

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Sven Sparidans (4 jaar) Toof Pet op. 

door Jetse Offers

‘Mama, kijk eens. Ik heb een toverpet en ik ga mijzelf omtoveren in een krokodil.’ zegt Sven. Mama Patty schrikt en vraagt ‘Weet je wel dat krokodillen hele gevaarlijke beesten zijn?’

‘Als ik mijzelf omtover in een krokodil, dan zijn andere krokodillen lief voor mij, toch?’ antwoordt Sven wijs. ‘Dat klopt,’ zegt mama ‘Ze doen elkaar geen kwaad.’

Sven zet Toof Pet op zijn hoofd, kijkt naar een krokodil op een plaatje en zegt: ‘Toof opgelet! Voor die krokodil heb ik jou opgezet. PATS BOEM! Sven is ineens een krokodil. 

‘Nu ben jij een krokodil in Afrika.’ lacht Toof op de kop van Sven ‘Jij durft wel, hoor!’

‘Ik ga lekker het koele water in.’ zegt Sven en hij loopt een rivier in. In de rivier zijn een heleboel krokodillen. Hij houdt zijn poten tegen zich aan en beweegt zijn staart hard heen en weer. ‘Wow, wat kan ik goed zwemmen, zeg.’ denkt hij.

Sven zwemt naar een groep andere krokodillen toe. ‘Wie ben jij?’ vraagt een hele grote krokodil aan Sven. ‘Ik ben Sven en kom even op bezoek bij jullie.’ antwoordt hij.

‘Welkom, gezellig. Ik ben Krokelf.’ ‘Ik ben Krokacht, een zus van Krokelf,’ roept een andere krokodil. ‘Wat zijn jullie groot.’ Toof vertelt dat deze krokodillen wel meer dan 10 grote kinderstappen groot kunnen worden.

‘Heb jij honger?’ vraagt Krokacht. ‘Best wel,’ antwoordt Sven ‘Wat eten we?.’ Krokacht kijkt om zich een. Alleen haar ogen steken boven het water uit. ‘Boven water zie ik nu niets te eten. Kom, dan gaan we vissen vangen.’ Sven zwemt onder water Krokacht achterna. Als er een vis voor haar grote bek langs zwemt doet ze ‘hap, slik weg vis.’ Sven heeft nu een hele grote bek. Als hij een vis voor zich ziet zwemmen, doet hij de bek wijd open. Dan doet hij zijn staart heel hard op en neer en dan schiet hij heel hard naar voren. Hap, slik weg vis. ‘Lekkere visjes zwemmen hier hé?’ vindt Krokacht. Sven knikt.

‘Ik heb het koud,’ roept Krokacht ‘Kom, we gaan uit het water en lekker zonnen.’ Toof vertelt dat krokodillen reptielen zijn. Reptielen zijn koud bloedig. Mensen, vogels en zoogdieren zijn warmbloedig. Krokodillen gaan vaak zonnen om weer warm te worden. Als ze dan weer warm zijn gaan ze weer het water in. 

Samen liggen Krokacht en Sven een uurtje heerlijk in de zon. ‘Jullie eten toch niet alleen vis?’ vraagt hij aan Krokacht. Krokacht schudt hard met haar kop. ‘Nee, eigenlijk vinden wij alle dieren, die langs de kant van de rivier komen drinken, ook lekker.’ 

Toof vertelt dat krokodillen gemeen en stiekem zijn. Ze zwemmen heel zachtjes onder water naar zo’n drinkend dier toe. Dan ineens slaan ze heel hard met hun staart, schieten uit het water, en grijpen dan zo’n dier. Ze trekken het dan het water in en daar eten ze dan het gevangen dier op.

‘Dat klopt!’ zegt Krokacht ‘Maar weet je, daarna hoeven wij maanden, soms wel twee jaar, niet te eten.’

Intussen is Krokelf ook uit het water gegaan. Ook Krokéén en Krokvier liggen te zonnen.

‘Hebben jullie vijanden, dieren die jullie kwaad willen doen?’ vraagt Sven. 

‘Nijlpaarden zijn vaak samen met ons in het water.’ vertelt Krokelf. ‘En als die je bijten doet dat ontzettend pijn.’ vult Krokéén aan. ‘Ook mensen zijn gevaarlijk.’ zegt Krokvier. ‘Die hebben iets waarmee ze heel hard knallen en dan ben je dood.’

Toof vertelt dat mensen krokodillen met een geweer doodschieten en meenemen. De huid van een krokodil is prachtig krokodillenleer. Mensen maken daar schoenen en tassen van.

‘Ik heb het warm en ga weer het water in.’ roept Krokelf. ‘Ik ook,’ roept Krokacht ‘ga je mee?’ Sven schudt zijn hoofd. 

Hij doet de toverpet af. PATS BOEM! Hij is ineens weer thuis bij mama Patty. ‘Mama, krokodillen zijn heel gevaarlijk, maar mensen zijn ook gevaarlijk voor krokodillen.’ zegt hij. ‘Waarom?’ vraagt zijn mama. ‘Weet jij waarom?’

Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in Brabants Centrum? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing. 

Kies wel een dier/beestje waarin niemand zich nog omtoverde. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden