<p>De 33-jarige Jordy Graat is presentator, DJ, producer, columnist van het Veldhovens Weekblad, veldspeaker bij PSV en werkt sinds een tijdje op het Sondervick College.&nbsp;</p>

De 33-jarige Jordy Graat is presentator, DJ, producer, columnist van het Veldhovens Weekblad, veldspeaker bij PSV en werkt sinds een tijdje op het Sondervick College. 

(Foto: Bert Jansen)

‘Gun iedereen toch zijn plezier!’

Sinds 1 mei 2021 viert Veldhoven dat de gemeente 100 jaar bestaat. 100 jaar… Wat wàs Veldhoven? Wat is Veldhoven? Wat wórdt Veldhoven? Vragen waarbij het Veldhovens Weekblad in de hektiek van alle dag toch even stil staat. In deze aflevering samen met Jordy Graat.

VELDHOVEN - Met wie hebben we het genoegen?

“Mijn naam is Jordy Graat, 33 jaar. Ik ben presentator, DJ, producer, columnist, veldspeaker bij PSV en werk sinds een tijdje op het Sondervick College. Ik vind het fijn om hard te werken en dingen te bereiken. In mijn vrije tijd ga ik graag met vrienden leuke dingen doen. Sinds Corona spelen we veel spelletjes, gaan we wandelen of verzinnen we andere leuke activiteiten.”

“Ik ben sinds kort ook peetoom van een kleine prinses, Lové genaamd, dus daar wil ik ook alle aandacht aangeven.”

Hoe lang woon je al in Veldhoven, zou je er oud willen worden?

“Ik woon al 33 jaar in Veldhoven. Eerst tot mijn 9e in de Heikant en daarna zijn we verhuisd naar Veldhoven-Dorp. Toen nog een tijdje op mezelf in ’t Look gewoond en een jaartje in Grasrijk.”
“Toen mijn relatie over ging, ben ik terug naar Veldhoven-Dorp gekomen. Daar woon ik nu met veel plezier. Ik zou er dolgraag oud willen worden. Ik ken de mensen, de faciliteiten en zit overal dichtbij.

Hoe zou je Veldhoven beschrijven aan iemand die de plaats niet kent?

“Als een mooie en fijn dorpje met heel veel mogelijkheden. Ik hoef ook zelden aan iemand uit te leggen dat Veldhoven naast Eindhoven ligt. Door ASML en andere mooie bedrijven kennen mensen de plek. Vaak zijn mensen verbaasd hoe mooi en groot Veldhoven is, plus wat we er allemaal hebben. Het is een mooie ons-kent-ons samenleving.”

“Mijn broertje noemt sommige kernen van Veldhoven ook wel ‘klein Volendam’. Dat is het wel een beetje en dat vind ik ook de charme van het dorp.”

Wat vindt je het aantrekkelijke van Veldhoven?

“Het gemoedelijke, de faciliteiten. Je kan hier een heerlijk hapje eten maar ook een museum bezoeken. Er zijn zoveel mogelijkheden en volgens mij is er overal werk. Van het tuincentra tot bij Bazelmans, voor iedere tak van sport hebben wij gewoon wat.”

“Ik ga overigens graag naar leuke restaurantjes of barretjes en bij de bakkers in de Kromstraat ga ik altijd wel even wat halen.”

Veldhoven telt nu ruim 45.000 inwoners. Zo houden of doorgroeien?

“Ik zou zeker niet doorgroeien, hoewel ik snap dat er woningtekorten zijn. Waarom volbouwen? Als ik dat aantrekkelijk had gevonden was ik wel in de stad gaan wonen. Laat het alsjeblieft een fijn dorp blijven!”
“Enige kanttekening die ik erbij wil maken is dat woonmogelijkheden voor jongeren wel heel belangrijk zijn.”

Moet Veldhoven samengaan met Eindhoven?

“Nee, Veldhoven is Veldhoven. Eindhoven is een prima stad maar als je daarbij gaat horen, word je denk ik toch het buitenbeentje plus verlies je het dorpse karakter.”
“Daarnaast denk ik dat wij het hier prima regelen allemaal.”

Wat ontbreekt er nog in Veldhoven als je de blik op de toekomst richt?

“Ik heb niet zo heel veel waarvan ik denk ‘dat mis ik’. Ik heb wel al vaker de wens uitgesproken dat ik hoop dat we in Veldhoven elkaar wat blijven gunnen en niet altijd het negatieve zien. Neem een begrip als Zeelst Kermis of andere mooie evenementen. Sommige mensen maken er een sport van om overal over te klagen en te proberen dingen te laten verdwijnen...”

“Gun iedereen toch z’n plezier, maak Veldhoven bruisend en ben trots op wat we met dit dorp voor elkaar krijgen. Natuurlijk zijn er altijd kritische geluiden en dat mag, maar ik vind sommige dorpsgenoten wel heel zwart-wit denken. Waarom, denk ik dan.”

“Het zou mooi zijn, en daar ligt ook een taak voor de gemeente, om de komende jaren de activiteitenkalender te vullen met mooie dingen en mee te denken met de mensen die iets organiseren. Alles binnen de regels maar wel met het idee dat Veldhoven geen ingeslapen zooitje moet worden, dat zou ik echt erg vinden.”

Wat moet de komende 100 jaar zeker blijven in Veldhoven, en waarom?

“Wat mij betreft het dorpse karakter en bedrijven/ondernemers die al jaren in Veldhoven actief zijn. Gewoon Veldhovense begrippen die je meteen herkent.”
“Verder moeten de kermissen en andere leuke evenementen ook een eigen, vaste plek op de kalender krijgen.”

Hoe zie je de toekomst van Veldhoven in het algemeen?

“Ja dat is een beetje de vraag. Welke kant gaan we op? En wat zijn de plannen? Daar ben ik heel erg benieuwd naar. Ik denk dat dat een vraag is voor onze politiek, die kan ik niet beantwoorden. Maar het lijkt me goed als er een mooi plan ligt voor de komende jaren.”

Hoe zie je de toekomst van Veldhoven vanuit je beroep, professie of passie?

“Ik hoop dat ik nog lang op mooie evenementen en feestjes mag draaien en presenteren. Volgens mij zijn er nog genoeg mooie dingen om te doen. Daarnaast doe ik iedere 2 jaar een theatershow in de Schalm en in december dit jaar weer, waar ik me altijd volledig op stort en wie weet wat het onderwijs me nog allemaal gaat brengen. Daarnaast ben ik bezig met een boek en daar zit Veldhoven natuurlijk ook veel in.”

Heb je een leuk idee voor de viering van het jubileum?

“Een mooi en grandioos feest. Punt.”

‘Ik vind sommige
dorpsgenoten
wel heel zwart-wit denken

Ad Adriaans.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden