<p>Diamanten echtpaar Piet en Maria Wilting - Buurman.</p>

Diamanten echtpaar Piet en Maria Wilting - Buurman.

(Foto: Bert Jansen)

‘Ik had het de 1e keer meteen gezien’

“Ik was er één keer geweest en toen had ik het al gezien. Toen ik met mijn ex een keer langs haar liep had ik al eens gezegd: ‘Daar zou ik ook wel een half uur voor in de hel willen liggen’”, vertelt Piet Wilting over de eerste keer dat hij Maria Buurman ziet. Ze leren elkaar kennen omdat Maria’s broers bij dezelfde mondorgelvereniging zitten als Piet. Maria woont in Haaksbergen en Piet komt vanuit Wintelre in die omgeving terecht bij een kostgezin op advies van de dokter vanwege zijn astma.

VELDHOVEN - Als de verkering met dat meisje uit is, heeft Maria’s broer medelijden dat hij zondags ook bij het kostgezin zit en mocht hij zondags bij het gezin komen.
Maria: “Ik was niet direct verkocht hoor, ik moest hem eerst beter leren kennen. Ik kende hem wel van Jordaan, de textielfabriek waar we allebei werkten.”

Wordfeud

Maria is toen 24, Piet 6 jaar ouder. Na zo’n 3 jaar verkering volgt een huwelijk en verhuist het stel naar Wintelre. Een echt aanzoek is er niet. Op een dag komt Piet thuis en zegt: “Als we willen kunnen we een huis krijgen.”
Piet werkt eerst in loondienst en begint later een metaaldraaierij aan huis. Ook is hij veel van huis om muziek te maken, nog tot aan de Corona-tijd. Maria maakt kaarten, maar ze hebben ook een gezamenlijke hobby: Wordfeud.

Heimwee

De eerste jaren heeft Maria het zwaar vanwege heimwee. “Ik had zo’n hechte band met mijn broers en zussen en was al vrij snel zwanger van ons Anita, de eerste. Piet ging ’s morgens werken en dan zat ik hier maar in het hoekje. Met de schoonfamilie was het in het begin ook lastig omdat ik geen Brabants kenden en zij mijn Nederlands weer niet goed verstonden. Toen Anita er eenmaal was, had ik wat te doen en werd het beter.”
Piet: “Ik heb gezegd als je niet kunt wennen, ga ik mee terug. Maar toen kreeg ze contact met een aantal andere moeders, werd voorleesmoeder en kwam uiteindelijk bij de Zonnebloem en in het kerkbestuur.”


‘De muren hebben bij ons ook wel eens geschud’

Geheim

Wat is het geheim van een goed huwelijk? Maria: “Dat we dingen voor elkaar over hebben.”
“Ik zou ze niet kunnen missen hoor”, zegt Piet schor.
Maria: “De muren hebben bij ons ook wel eens geschud en dat mag. Maar het is geven en nemen. Ik was het er niet altijd mee eens en Piet ook niet, maar hij zegt niks. Hij vindt het altijd goed. En ik riep wel eens uit, zeg jij dan ook eens wat. Maar zo is Piet niet.”
Moeilijke tijden hebben Piet en Maria Wilting-Buurman vooral als ze de kinderen het zwaar hebben. “Maar... Gelukkig gaat het de kinderen en de kleinkinderen nu allemaal gewoon goed.”

Bianca Kuiprs

4 kinderen,
9 kleinkinderen
en 1
achterkleinkind

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden