<p>Arlette Verweirde en Klaas Makkes van de WereldWinkel met Carla van Olst, die als ambassadeur van Vrede Veldhoven een gift van 1.000 euro ontvangt.</p>

Arlette Verweirde en Klaas Makkes van de WereldWinkel met Carla van Olst, die als ambassadeur van Vrede Veldhoven een gift van 1.000 euro ontvangt.

(Foto: Bert Jansen)

WereldWinkel doneert 1.000,00 euro

Dat het een raar jaar was én is als gevolg van de Corona-perikelen, dat weten zo ook bij de Wereldwinkel Veldhoven. Desondanks schenkt de Wereldwinkel 1.000,00 euro winst aan een goed doel, te weten Vrede in Veldhoven.

VELDHOVEN - Wereldwinkel Veldhoven onderneemt volgens het fairtrade-principe en zonder winstbejag. Voorzitter Arlette Verweirde: “Ja, het was een moeilijk jaar voor ons. Nou, eigenlijk voor heel de keten waar wij als organisatie zaken mee doen.”
Door Corona is de Wereldwinkel lang gesloten geweest. “We hebben daardoor minder verkocht, maar ook minder ingekocht. En dat is een serieuze aderlating naar de ondernemers in ontwikkelingslanden.”

Eerlijk en duurzaam

De artikelen die Wereldwinkel verkoopt komen voort uit eerlijke handel en met respect voor mens en milieu worden gemaakt. “Met het grote zorg samengestelde assortiment, worden projecten in andere landen gesteund en creëren we werkgelegenheid en een menselijk bestaan voor de producenten.”
Doordat door Corona geen tot weinig inkoop mogelijk was, hebben ondernemers in ontwikkelingslanden dus geen inkomen gehad. “Alles hangt samen met deze vorm van handel. Een eerlijke prijs voor eerlijke producten waardoor een ondernemer een beter bestaan op kan bouwen.”

Goed doel

De winst die Wereldwinkel Veldhoven maakt wordt jaarlijks uitgekeerd aan een zorgvuldig uitgekozen goed doel. Verweirde: “Dit jaar hebben we toch nog 1.000,00 euro bij elkaar kunnen vergaren voor World Peace Flame Veldhoven. Een verbinding die we als Wereldwinkel van harte onderstrepen want ook wij staan voor vredig en vrede.”

World Peace Flame

Ambassadeur Carla van Olst van Vrede in Veldhoven - die overigens met regelmaat ook in het Veldhovens Weekblad schijft, is verrast met dit mooie gebaar van de Wereldwinkel.
“Als stichting hebben wij het afgelopen jaar ook te lijden gehad door Corona. Onze plannen moesten worden uitgesteld. Met een werkgroep zijn we bezig om een monument te realiseren die vrede en vrijheid in Veldhoven symboliseert. De vlam die we eerder naar Veldhoven hebben gehaald zal daar permanent blijven branden”, aldus Van Olst.

Eerlijke handel

Zowel wereldwinkel Veldhoven en Vrede in Veldhoven onderstrepen het belang van hun organisaties. Van Olst: “Iedereen moet in vrede en vrijheid kunnen leven. Wereldvrede begint bij jezelf, in jezelf, in je omgeving.”
Verweirde vult aan: “En daar hoort ook eerlijkheid bij. Eerlijke handel, fairtrade, maar ook eerlijke arbeid met respect voor mens en milieu. Onze producten zijn gemaakt door mensen die de juiste vergoeding krijgen waarbij kinderarbeid is uitgesloten.”

Brug

Beide organisaties vinden voorlichting belangrijk. “Een brug naar vrede slaan, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, seksuele geaardheid, religie of levensovertuiging,” zegt Van Olst. Beide organisaties verspreiden zich als een olievlek. Met een aankoop in de Wereldwinkel geef je niet alleen de producent een beter leven; er hangt een hele keten aan vast die daardoor vele levens verbetert

“Alles hangt samen met deze vorm van handel. Een eerlijke prijs voor eerlijke producten waardoor een ondernemer een beter bestaan op kan bouwen.”

Van de redactie.

Informatie

Meer weten of vrijwilliger worden bij een van de bovenstaande organisaties? Reageer dan via

www.wpf-veldhoven.nl of www.wereldwinkelveldhoven.nl

‘Ja, het was
een
moeilijk jaar
voor ons’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden