<p>Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken (VDHB) is belanghebbende in de zaak van de Oude Pastorie. Op de foto Jan van den Boom, Louis Schats en Ton van den Hurk.&nbsp;</p>

Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken (VDHB) is belanghebbende in de zaak van de Oude Pastorie. Op de foto Jan van den Boom, Louis Schats en Ton van den Hurk. 

(Foto: Bert Jansen.)

Er komt schot in kwestie-Oude Pastorie

Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken (VDHB) is belanghebbende in de zaak van de Oude Pastorie. Zo oordeelt de rechter afgelopen week in het hoger beroep dat de stichting aanspande. Eerder oordeelt een lagere rechter dat VDHB geen partij is in de rechtszaak die ze tegen de gemeente Veldhoven heeft aangespannen om de bouw van 5 appartementen in de Oude Pastorie te verhinderen.

VELDHOVEN - Bij een illegale verbouwing door de vorige eigenaar is het interieur gesloopt en legt de gemeente de bouw direct stop. De stichting wil dat de gemeente zorgt dat het interieur zoveel mogelijk wordt hersteld. De gemeente vindt na positieve adviezen van de gemeentelijke monumentencommissie en de rijksdienst dat het realiseren van appartementen een goede herbestemming van het monument is. Het college is verplicht advies aan de monumentencommissie te vragen en kan volgens een woordvoerder alleen met zwaarwegende argumenten van dit advies afwijken.

Maatschappelijk relevant

“Binnen een kwartier concludeerde de rechter dat wij maatschappelijk relevant zijn”, vertelt Louis Schats van VDHB na het hoger beroep. “Vervolgens startte direct de bodemprocedure en werden alle zienswijzen gehoord. Bouwhistoricus Dick Zweers concludeert dat de cultuurhistorische waarde vooral in het interieur zit, dus als je daar appartementen in gaat onderbrengen dan is die monumentale waarde naar de knoppen. Zweers wees er op dat er mogelijkheden zijn om met hedendaagse oplossingen de oude indeling en aankleding in ere te herstellen. Naar ons idee heeft de gemeente zich makkelijk neergelegd bij het feit dat alles vernield was. Als er voor de Notre Dame oplossingen te vinden zijn, moet dat hier toch ook lukken.”

Terug restaureren

Schats zegt de gemeente er met de rechtszaak ook toe te willen bewegen om monumenten te beschermen en de erfgoedvereniging in de toekomst eerder bij processen te betrekken. “We hopen dat ze er meer bovenop gaan zitten om dit soort dingen te voorkomen.”
olgens een gemeentewoordvoerder is terug restaureren niet gebruikelijk in monumentenland en ook niet haalbaar omdat alleen de buitenmuren nog staan. Bovendien zijn bouwmaterialen duur en het arbeidsloon hoog, omdat in een monument alles op maat gemaakt moet worden zou het pand daarmee volgens de gemeente onverkoopbaar worden. “Het doel van de gemeente is dat het pand snel weer gebruikt gaat worden, zodat de monumentale waarden die nu nog aanwezig zijn niet worden vernietigd door zwammen enzovoorts. Uit onderzoek blijkt dat het zo snel mogelijk in gebruik nemen voorkomt dat monumentale waarden verder worden aangetast.”
“Een bouwstop is geen onderhoudsstop, het staat ze vrij om iets te doen tegen die zwammen”, reageert Schats.

Volgens de gemeentewoordvoerder heeft de eigenaar aangeboden dat de stichting onderzoek mag doen in het pand, bijvoorbeeld een C14-datering, maar heeft de stichting dat afgewezen. “Wij geven de voorkeur aan een dendro-onderzoek (jaarringenonderzoek) wat ook door bouwhistoricus Zweers wordt geadviseerd.” De rechter komt binnen 2 tot 6 weken met de uitspraak.

“Naar ons idee heeft de gemeente zich makkelijk neergelegd bij het feit dat alles vernield was. Als er voor de Notre Dame oplossingen te vinden zijn, moet dat hier toch ook lukken.”

Bianca Kuipers.

Oude Pastorie

De Oude Pastorie is aan de Dorpstraat. Begin 2018 legt de gemeente een bouwstop op omdat er te rigoureus verbouwd wordt in het rijksmonumentale pand. Eigenaar Twan van den Akker verkoop het pand in datzelfde jaar nog door aan een investeringsmaatschappij.

‘Wij geven de voorkeur aan een dendro-onderzoek’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden