<p>De Corona-crisis maakt overduidelijk dat er blijvend flink meer handjes nodig zijn in de zorg.</p>

De Corona-crisis maakt overduidelijk dat er blijvend flink meer handjes nodig zijn in de zorg.

(Foto: Pixabay.)

Zorg om blijvend flink meer handjes aan het bed

Wat is de meest effectieve aanpak om zorgpersoneel duurzaam voor de sector te behouden? Op die vraag zoeken 25 zorgorganisaties en -opleiders uit Brabant een antwoord in het Actieprogramma Behoud Zorgpersoneel.

VELDHOVEN - Maandag 17 mei is de officiële start van het 4 jaar durende actieprogramma, waarvan Transvorm, Avans Hogeschool, stichting IZZ en het Regioteam Werken in de Zorg van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport de initiatiefnemers zijn. Tijdens de Corona-crisis meldden meer dan 20.000 vrijwilligers zich aan om zorgorganisaties te helpen via het initiatief ‘Extra handen voor de zorg’. Veelal jonge zorgmedewerkers stroomden snel na hun start weer uit.

“De uitstroom van zorgpersoneel is een sectorbreed probleem en verdient een brede aanpak”, licht Koen de Hond, directeur-bestuurder van Transvorm de noodzaak van het actieprogramma toe. “Ondanks veel inspanningen van werkgevers, hun goede resultaten op instroom en een behoorlijke werkgelegenheidsgroei in zorg en welzijn zien we dat de uitstroom nog altijd te hoog blijft. Dat is nadelig voor de zorg en doet de inspanningen op nieuwe instroom deels teniet."

Onderzoek vooraf

In de aanloop naar het actieprogramma deden de initiatiefnemers uitgebreid onderzoek om de problematiek en redenen van vertrek van zorgmedewerkers in kaart te brengen. De onderzoeken zijn samengebracht in een publicatie met concrete aanbevelingen en verbeterpunten op 3 verschillende thema’s:

- onboarding (een goede stage en/of inwerkperiode en een warme overdracht tussen onderwijs en praktijk),

- ontwikkelmogelijkheden (loopbaan- en specialisatiemogelijkheden)

- en organisatieklimaat (goede werksfeer, samenwerking binnen teams en goede communicatie). Het zijn precies deze thema's waarmee de 25 deelnemende organisaties van het actieprogramma nu aan de slag gaan.

Deelnemers aan het actieprogramma zijn: Avans Hogeschool (tevens initiatiefnemer), ROC De Leijgraaf, ROC Tilburg, Summa College, Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid, Koning Willem I College, Curio, Dichterbij, Thebe, SGE, Surplus, BrabantZorg, SWZ, Zorggroep Elde Maasduinen, GGZ WNB, ASVZ, SDW, Tante Louise, De Wever, Arons zorg, Actief Zorg, Koninklijke Visio, Stichting Bravis Ziekenhuis, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Amphia Ziekenhuis.

Deelnemers

Van de redactie.

De uitstroom
blijft
nog altijd
te hoog!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden