Esmée Teeuw bij haar favoriete Slotschat, het haarschilderij.
Esmée Teeuw bij haar favoriete Slotschat, het haarschilderij. (Foto: Melvin van Liebergen L-Mount media).

‘Een leuke plekom stage te lopen’

Verborgen schatten komen tot leven in Museum ’t Oude Slot in Veldhoven. ‘Slotschatten’ is dan ook de titel van een bijzondere tentoonstelling van de topstukken uit de eigen collectie volks- en beeldcultuur. Prenten van een cent, oude huishoudelijke spullen en volkskunst uit de Kempen; het is binnenkort allemaal te bewonderen in het Veldhovense museum. In de nieuwe rubriek 'Mijn favoriete Slotschat' vertellen medewerkers, vaste bezoekers en andere betrokkenen van ’t Oude Slot over hun persoonlijke favoriet. Deze aflevering is het de beurt aan stagiaire Esmée Teeuw.

VELDHOVEN - Hoe ben je bij Museum ’t Oude Slot terecht gekomen?

“Ik was vanuit mijn docentenopleiding aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten op zoek naar een stageplek in de regio. Museum ’t Oude Slot is actief op verschillende vlakken zoals volkskunst en -cultuur, hedendaagse kunst en evenementen. Dankzij deze variatie leek het mij een leuke plek om stage te lopen. Voor mijn stageproject houd ik me bezig met Kempische zandkunst.”

Wat betekent het museum voor jou?

"Het is dit schooljaar natuurlijk mijn stageplek, maar vanwege de gezelligheid, vele leerzame momenten en activiteiten in het museum kom ik er graag nog eens terug wanneer mijn stage voorbij is."

Wat is jouw favoriete Slotschat en waarom?

"Het haarschilderij dat in ‘Den Herd’ van het museum aan de muur hangt. Het is een ingelijst, erg gedetailleerd werkje waarop een graf te zien is met de data van de geboorte en het overlijden van de persoon aan wie dit is gewijd. In dit ‘schilderij’ is echt haar van de overledene gebruikt, iets wat in die tijd heel normaal was maar waar de meeste mensen nu raar van op zouden kijken. Dat vind ik zo interessant aan deze Slotschat. Iets wat mij ook aantrekt aan dit schilderij, en andere vormen van volkskunst, is hoe gedetailleerd dit werk is. De maker laat met alle aandacht voor detail de waardering voor de overledene zien en dat vind ik zo mooi."

Heeft jouw Slotschat een link met de actualiteit, kun je het vergelijken met iets van ‘nu’?

"Dat mensen iets bij zich willen houden van een naaste die overlijdt is ook iets dat tegenwoordig nog wordt gedaan. Zo zijn er mensen die de as van een dierbare in een ketting of in een tatoeage met zich meedragen."

Waarom is een bezoek aan het museum en de tentoonstelling volgens jou de moeite waard?

"Het museum is een gezellige plek waar veel wordt georganiseerd en heeft een grote collectie volkskunst. Volkskunst wordt vaak onterecht weggecijferd als ‘lage’ kunst en krijgt niet de waardering die het verdient. De hoeveelheid aandacht, concentratie en natuurlijk ook het plezier dat besteed is aan het maken ervan is prachtig om te zien."

De tentoonstelling Slotschatten is het bezoeken zeker waard omdat de prachtstukken uit de eigen collectie worden getoond. De objecten die getoond worden zijn niet zomaar bij elkaar gezet maar vormen samen het verhaal waar het in het museum om gaat. Dat zorgt voor een mooi totaalplaatje, zo is de insteek van het museum.

De rubriek 'Mijn favoriete Slotschat' is een redactionele samenwerking tussen Museum 't Oude Slot en het Veldhovens Weekblad. Schrijfster van deze nieuwe serie is Alinda van Neerven, medewerker marketing & communicatie van Museum 't Oude Slot.

www.museumoudeslot.nl

Alinda van Neerven

'Volkskunst krijgt niet de waardering die het verdient'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden