<p>Vlnr Martin Wouters, Moniek van de Wildenberg, Harry van der Zanden en Wim Luijkx met kleinzoon Moos.&nbsp;</p>

Vlnr Martin Wouters, Moniek van de Wildenberg, Harry van der Zanden en Wim Luijkx met kleinzoon Moos. 

(Foto: Bert Jansen).

Oerle wil dorps en groen blijven

Oerle moet vooral dorps en groen blijven, vinden de inwoners. Dat blijkt uit een enquête van Dorpsvereniging Oerle. 155 inwoners vulden het onderzoek in (op 1300 adressen). Het onderzoek werd gedaan als onderbouwing voor de nieuwe dorpsvisie.

VELDHOVEN - "Ik denk dat veel mensen de enquête hebben ingevuld omdat ze graag inspraak willen en dit is een manier om gehoord te worden”, zegt Monique van den Wildenberg. Miranda van Vlerken: "De huidige dorpsvisie loopt nog tot en met 2025, maar we dachten er is in de afgelopen jaren zoveel veranderd en er zijn zoveel nieuwe mensen bij gekomen.”

Karakter

Harry van der Zanden: "We hadden verwacht dat de nieuwe, vaak jonge inwoners misschien wel anders over zouden denken over waar we met Oerle over twintig jaar willen staan. Die denken daar misschien anders over. Maar overal komt terug dat Oerlenaren het dorpse karakter willen behouden.”

Wim Luijkx: "Ik vind dat de nieuwe mensen zich wonderwel goed aansluiten. Ze doen bijvoorbeeld mee met activiteiten als kerst Meemekoar en Boergondisch Oers.” “Ze zoeken echt de saamhorigheid van het dorpse karakter”, vult van den Wildenberg aan. Wat ook mooi is om te zien is dat in de notulen van het overleg van de jeugdraad in Oerle, waar geen volwassenen bij mochten zijn, dezelfde punten staan als die uit de enquête komen: zoals het dorpse karakter, een plaats om samen te komen. Dat staat dus echt als een paal boven water.

Een van de dingen die inwoners aangeven in Oerle te missen is een supermarkt of vershof. "Van der Zanden: "Het is de vraag of dat realistisch is met een supermarkt in Wintelre die bestaat bij de gratie van de inwoners die daar kopen en een aantal andere supermarkten op fietsafstand in Veldhoven. We gaan er zeker naar kijken, maar de gemeente heeft daar ook een mening over.

Praatje

Van den Wildenberg: "Het is in ieder geval onderzoekswaardig. Dit is wel telkens een golf die komt als er weer nieuwe mensen komen, maar het went vaak ook op een gegeven moment dat je geen winkel om de hoek hebt. Ik heb zelf ook jarenlang in hartje Eindhoven gewoond.” "Maar ook ouderen missen het om een praatje te maken met Mientje van op de hoek of een bakker of slager zelf”, vult van Vlerken aan.

Oorspronkelijk was het plan om vanaf nu de resultaten in bijeenkomsten te bespreken met de Oerlenaren die aangaven daar open voor te staan. Van Vlerken: "We wilden dat eerst online doen, maar we hebben nu toch besloten dat toch liever persoonlijk te willen doen. Als het kan in oktober. De dorpsvisie hoeft niet einde van het jaar klaar te zijn, het is vooral belangrijk dat de samenspraak met de inwoners op gang komt en daar hoort een stukje saamhorigheidsgevoel bij dat je online toch mist.”

Bianca Kuijpers

'Oerlenaren willen het dorpse karakter behouden'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden