<p>Janneke Verheijen: &#39;Het was supermooi toen ik langs het veld stond en besefte dat ik erin mocht.&#39; (Foto: PSV Media).</p>

Janneke Verheijen: 'Het was supermooi toen ik langs het veld stond en besefte dat ik erin mocht.' (Foto: PSV Media).

(Foto: )

Janneke Verheijen aast op basisplek

Het is de droom van veel kleine voetbalsters: voetballen in de eredivisie bij PSV. Voor de achttienjarige Janneke Verheijen werd die droom werkelijkheid. De van oorsprong Veldhovense, maar sinds drie weken inwoonster van Wintelre, maakte op 30 maart haar de haar debuut bij het eerste dameselftal van PSV tegen Twente.

VELDHOVEN - "Ik rende altijd al achter mijn vader en broers aan het veld op”, vertelt Janneke Verheijen. Al in de jeugd werd ze bij de D-tjes voor het eerst gescout door de KNVB. "Toen dacht ik voor het eerst, dit kan misschien wel serieus worden.”

Jong PSV

In 2018 maakte Verheijen deel uit van CTO Eindhoven, het laatste jaar voordat de KNVB dit talentenprogramma voor vrouwenvoetbal stopte. In 2019 nam PSV het over en sindsdien voetbalt ze bij Jong PSV. Op het moment traint ze twee keer in de week bij Jong PSV en twee keer in de week bij de dames. Verheijen is een talentvolle middenveldspeler die daarbij ook nog eens als centrale verdediger uit de voeten kan.

Ze moet er wel wat voor laten, maar daar zit ze niet zo mee. "Bij een feestje of uitgaan moet ik wel regelmatig denken: ‘deze sla ik even over'. Maar ik ben ook geen echt feestbeest en heb er niet zo'n behoefte aan, dus ik mis het ook niet. Het hoort bij topsport.”
Bij de wedstrijd tegen Twente speelde Verheijen de laatste tien minuten mee. "Dit was wel mijn doel om bij een eredivisieteam te voetballen. Ik begon op de bank, maar toen de trainer zei dat ik warm mocht gaan lopen werd het écht. Toen begonnen de zenuwen ook een beetje te kriebelen. Het was supermooi toen ik langs het veld stond en besefte dat ik erin mocht.” Een contract bij het eerste heeft de voetbalster nog niet. "Dit moet je eigenlijk zien als een soort stage of een beloning omdat ik het goed doe. Verschillende voorgangsters hebben een contract, zoals Maxime Snellenberg. Ze is een vriendin van me en ik ben supertrots op haar. En het is ook fijn om te zien dat dat soort kansen er zijn.”

Lekker fel

Elke wedstrijd is het nu dus weer spannend voor Verheijen of ze haar nodig hebben. "Het zou heel mooi zijn als ik mee mag doen tegen Ajax, maar dat bepaalt de trainer. Daar heb ik geen invloed op, behalve natuurlijk laten zien wat ik kan. Het kan soms lastig zijn om te zien dat een ander gekozen wordt en jij niet, maar ik probeer me daar nooit druk om te maken. Ik denk dat we allemaal onze eigen kwaliteiten hebben.” Wat Verheijens kwaliteiten zijn? " Zelf vind ik dat ik lekker fel ben op het middenveld en een lekkere trap in de benen heb.”

Als ze nog verder in de toekomst kijkt, zou Verheijen graag deel uitmaken van de selectie van Oranje Leeuwinnen. De ambitie om uit te komen in het nationaal elftal is er bij de talentvolle speelster. Ook het buitenland lonkt. Liefst een club in Engeland. "Het Engelse voetbal spreekt me aan omdat het lekker fel is en omdat het een mooi spel is.”

Bianca Kuijpers

'Het zou heel mooi zijn als ik mee mag doen tegen Ajax'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden