Fieke de Wit: 'Belangrijk dat mensen in beweging komen.'
Fieke de Wit: 'Belangrijk dat mensen in beweging komen.' (Foto: Bert Jansen).

Wandelen goed voor lichaam en geest

De jaarlijkse Nationale Diabetes Challenge (NDC) wordt dit jaar ook weer in Veldhoven gehouden via Gezondheidscentrum Heikant. Vanaf 5 mei wordt er 20 keer gewandeld tot in september. Er wordt gezamenlijk getraind voor een wandelafstand van 3, 5, 10, 15 of 20 kilometer. Voor elk wat wils.

VELDHOVEN - De NDC is beslist niet alleen bedoeld voor mensen die diabetes hebben. Iedereen die iets voor zijn gezondheid wil betekenen kan mee doen. "Het grootste deel van de mensen die meelopen, lijdt niet aan diabetes", zegt Fieke de Wit, leefstijlcoach van Gezondheidscentrum Heikant. Ze begeleidt dit evenement voor de derde keer.

Conditie

Fieke: "Als Heikant vinden we belangrijk dat mensen in beweging komen. Bij diabetici die wandelen wordt de insulinegevoeligheid beter en dat kan effect hebben op het medicijngebruik. Maar het is ook goed voor mensen die iets aan hun conditie willen doen of hun gewicht willen verbeteren. Maar ook het sociale contact vinden we bij Heikant belangrijk. De drempel om iets te doen wordt lager en het is gewoon gezelliger. We houden nu wel de coronamaatregelen aan zodat de groepen niet al te groot worden."

De Wit is coördinator bij de NDC vanwege haar baan bij Heikant als leefstijlcoach en het tweejarig leefstijlprogramma COOL (Coaching op leeftijd) dat zij aanbiedt. "Ik vind de NDC zo'n mooi evenement en het is erg leuk om het te begeleiden als leefstijlcoach. Er spelen bij het wandelen soms ook andere dingen en dan kun je het gesprek aangaan en de mensen nog beter begeleiden. Bewustwording is een van de belangrijkste dingen die ik als leefstijlcoach gebruik."

Stress

Het grootste deel van de mensen die meelopen hebben geen diabetes. De Wit: "De afgelopen 2 jaar was dat slechts 20 tot 30 procent. Ook copd-patiënten kunnen meewandelen. Iedereen is welkom en mag meedoen. We willen de mensen wel stimuleren om naast die ene keer per week ook meer te gaan wandelen. Bij stress is wandelen ook heel belangrijk om je hoofd leeg te maken."

De Wit coördineert de contacten met de organisatie, doet de pr, de coördinatie met de deelnemers en begeleidt de groep. In principe is zij elke week bij de wandeling aanwezig en daarnaast loopt er iedere keer ook een andere zorgverlener van Heikant mee. Dat kan variëren van een fysiotherapeut, een huisarts of praktijkondersteuner. Zo lopen bijna alle zorgverleners van Heikant wel een keer met de NDC mee. "Gemiddeld lopen er zo'n 15 à 20 mensen mee, maar het zou mooi zijn als het er dit jaar nog wat meer zijn. Ik verwacht dat we een mooie groep bij elkaar gaan krijgen", besluit De Wit.

In september wordt de NDC feestelijk afgesloten, maar ook hier is vanwege corona nog weinig van bekend.

Aanmelden voor de NDC: Fieke de Wit 06-28678935.

f.dewit@heikant.nl

Tonnie Wesseling

'Ik verwacht dat we een mooie groep bij elkaar gaan krijgen'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden