Anja Woudsma: "Ik vind het vooral een eer dat ik het mag doen."
Anja Woudsma: "Ik vind het vooral een eer dat ik het mag doen." (Foto: )

Anja Woudsma neemt zorg uit handen van rouwende ouders

Op de NICU (Neonatale Intensieve Care Unit) van Máxima MC (MMC) worden baby's verzorgd die intensieve zorg nodig hebben. Vaak zijn ze ziek of vroeggeboren en soms redden ze het helaas niet. Ze zijn dan nog zo klein dat de standaardmaten babykleding niet passen. Daarom heeft de NICU altijd passende babykleding in huis die speciaal voor MMC gemaakt wordt door Anja Woudsma.

VELDHOVEN - Woudsma werkt in MMC als medisch afdelingssecretaresse en maakt al jaren babykleding voor haar eigen webwinkel De NICU vroeg haar daarom mee te werken aan kledingsets voor overleden baby's, zodat er ook voor de kleinste maatjes kleding beschikbaar is. Dan hoeven ouders daar in ieder geval niet aan te denken als ze net hun kindje verloren hebben.
Dat is ook precies de reden waarom Anja de kleding maakt, om iets te kunnen betekenen voor ouders die enorm verdrietig zijn omdat hun kindje het niet heeft gered. "Het is een dubbel gevoel als ik die kleertjes maak,” zegt Anja. "Ik vind het vooral een eer dat ik het mag doen. De ouders hebben al zoveel aan hun hoofd en zoveel emoties, dat ze daar dan even niet over na hoeven te denken. En voor de verpleegkundige is het fijn om een kindje lief en mooi aan te kunnen kleden en aan de ouders te kunnen geven. Maar elk kledingsetje dat ik maak, is nodig omdat er een baby is overleden. En dat is natuurlijk heel triest.”
Elk kindje dat dood geboren wordt of sterft in MMC, krijgt Anja's kleertjes aan. Een kledingsetje bestaat uit een hemdje dat met een strikje sluit, een mutsje en een wikkeldoek. "Ik ben met collega's van de NICU in gesprek gegaan om erachter te komen wat ze precies wilden, dus het ontwerp hebben we in samenspraak gemaakt. Inmiddels maak ik de kleding ook voor het Vrouw Moeder Kind-centrum (VMK-centrum), omdat daar ook wel eens baby'tjes dood geboren worden of vlak na de geboorte overlijden.”

Als het aan Woudsma ligt, maakt ze nog jaren de kleding voor het MMC.

Op Wereld Prematurendag krijgen alle baby's die dan op de NICU verblijven, ook een speendoekje van Anja. Ze gaat de doekjes verkopen op haar website. Het grootste deel van de opbrengst daarvan gaat naar Care4Neo, een stichting voor ouders van couveusekinderen. Intussen maakt Anja nog steeds babykleding voor haar eigen webwinkel.

www.liefenstoer.com

Stichting

Van de redactie

'Het is een dubbel gevoel als ik die kleertjes maak'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden