<p>Simone Middel: &acute;Spannend hoe mensen gaan reageren&acute;.</p>

Simone Middel: ´Spannend hoe mensen gaan reageren´.

(Foto: Bert Jansen).

‘Taboe op suïcide doorbreken’

“Patrick Lodiers vroeg me waarom ik er nog was als ik al zo lang dood wil, maar die vraag voelde van hem heel natuurlijk.” Simone Middel (33) werd door de presentator gevolgd voor het nieuwe BNN-televisieprogramma Leven voor de dood dat vanaf 21 april vijf woensdagen wordt uitgezonden.

VELDHOVEN - Simone Middel (33) werd door de presentator gevolgd voor het nieuwe BNN-televisieprogramma Leven voor de dood dat vanaf 21 april vijf woensdagen wordt uitgezonden. In het programma komen mensen aan het woord die niet meer willen leven. Voor Middel is het leven elke dag een strijd. Ze heeft al zo’n twintig jaar last van depressie, heeft borderline, is suïcidaal en doet aan zelfbeschadiging. Ze deed mee omdat ze vindt dat er nog een te groot taboe op suïcide bestaat en om te laten zien dat iemand met een depressie ook iemand kan zijn die meedraait in de maatschappij, een baan heeft en niet alleen maar zielig op de bank ligt.

Gesprek

Middel heeft met haar familie afgesproken geen wanhoopsdaden meer te begaan. Zelfbeschadiging gebruikt ze alleen nog als manier om te voorkomen dat ze een zelfmoordpoging doet. “Het is fijn dat ik als ik op het punt sta om iets te doen om uit het leven te stappen mijn ouders of huisarts kan bellen om erover in gesprek te gaan, dat ik echt mag zeggen wat ik voel. Een eerstehulparts heeft wel eens gezegd: ‘een kwartier later was je er niet mee geweest.’ Dan bepaalt de samenloop van omstandigheden of je er nog bent of dat je een rouwadvertentie wordt.”

“We kregen voor het programma een dagboekcamera mee, omdat de draaidagen vooraf gepland zijn en je op die dagen meer bezig bent met het interview en niet per se heel erg in de emotie zit. Op momenten dat ik wel in die emotie zat, heb ik een aantal keer huilend in die dagboekcamera verteld wat er zo erg was op dat moment. Maar ik heb dat niet teruggekeken, want ik denk dat ik het goed is om dat te laten zien. Normaal zie je jezelf niet in de spiegel als je overstuur bent, dus toen we de afleveringen terugkeken was dat heel heftig om te zien.”

Bijzonder

“Ik heb al nagedacht over wat hoe ik de eerste uitzending wil kijken, maar moet de knoop nog doorhakken. Eigenlijk zouden er vriendinnen komen. De uitzending is om half tien, dus we dachten dat is mooi, dan is de avondklok eraf. Maar dat is nu dus niet zo. Al zijn er wel vriendinnen die zeggen dat ze het voor me willen riskeren. Ik neig er nu steeds meer naar om te denken, ik moet er misschien een beetje een feestje van maken, want het is ook wel heel bijzonder. Van de andere kant vind ik het ook heel spannend hoe mensen gaan reageren, mijn broer bijvoorbeeld.”

Zelfbeschadiging laat blijvende littekens achter. Praten over zelfdoding of zelfbeschadiging kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’.

www.113.nl.

Bianca Kuijpers

‘Ik vind het spannen hoe mensen gaan reageren’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden