Foto: Bert Jansen

(Af)stemmen

Verlengde lock-down, politieke onrust, vaccinatieperikkelen, het nieuwe normaal... Normaal was al zo lastig te vatten, het nieuwe normaal gaat alle kanten op. Hoe in deze tijd bij jezelf te blijven, jezelf te vinden en hervinden. Hoe weet je of je jezelf trouw bent? En wat ben je dan trouw?
Naar aanleiding van een boek wat ik heb gelezen, moest ik sterk denken aan een ander boek: 'Jacob, der Lügner' van Jürek Becker. Gaat over het begin van WOII, waarin een man in een ghetto in Polen als enige een transistorradio heeft. Iets wat zo strafbaar was, dat het je leven kon kosten. In deze angstige tijd, waarin het perspectief door de Nazi’s stap voorstap werd afgebroken en de toekomst zich als steeds donker wordende wolken samenpakte, verzint deze Jacob positieve en perspectiefvolle berichten over een overwinning op erbarmelijke omstandigheden. Door de geloofwaardigheid, waarmee hij dat doet, ontleent de hele gemeenschap daar hoop voor de toekomst aan. Dit geeft een ongelooflijke overlevingskracht en vertrouwen... Totdat natuurlijk.
Tijdens mijn studie heb ik hier een project over gemaakt voor de middelbare school 'Een leugentje om bestwil…'. Ook in deze tijd zo relevant. Met alle theorieën over de COVID en de politieke onrust worden we overspoeld met de best bedoelde 'Leugentjes om bestwil'. En welke geloven we dan en wat geloven we over onszelf? Elke dag weer opnieuw de juiste golflengte opzoeken. Die, waar het echt over gaat. Waar we van binnen weten, dat de ziel de lessen van deze tijd herkent en eraan leert. Als dit alles mij overvalt, dan kijk ik in de hier altijd brandende Wereldvredesvlam. Om dan 'gewoon' contact te maken met het Licht, soms niet wetende of het wel overwint. Door te kijken en me te verbinden, klopt het weer. En zingen! Dat helpt altijd. Niet dat je het daardoor allemaal weet, maar het houdt je bij elkaar. John Lennon zei het zo mooi: 'Life is what happens, while you are busy making other plans'.
Volgens mij werkt het zo ook met het Licht. Laten we ons op de beste golflengte afstemmen! Hoe dan ook! Succes allemaal en tot de volgende column!

Carla van Olst.

Column Carla van Olst

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden