<p>Marieke Pulles legt overal beschilderde keien neer om zo een goed gevoel te verspreiden. FOTO: Bert Jansen.</p>

Marieke Pulles legt overal beschilderde keien neer om zo een goed gevoel te verspreiden. FOTO: Bert Jansen.

(Foto: Bert Jansen)

Zwerfkeien verspreiden goed gevoel

Ze zijn steeds vaker te vinden op bankjes, elektriciteit kastjes, tuinen of andere objecten... Zwerfkeien, voorzien van een tekst of tekening.

VELDHOVEN - Een van de makers van de gekleurde zwerfkeien is Marieke Pulles uit Veldhoven. “Heel leuk om te maken. Voor mij persoonlijk is het geslaagd als iemand mijn steen vindt en daardoor een lach op het gezicht krijgt.”

Kei Tof

Pulles is op het idee gekomen om stenen te gaan beschrijven of er een tekening op te maken door de Facebook-pagina Kei Tof. “Ik zag die pagina afgelopen jaar voorbijkomen en die trok mijn aandacht.”
Pulles werkt in de zorg. Na jarenlang werken in een zorgcentrum komt er ineens een nieuwe job voorbij. Tijd voor veranderingen en daarbij hoort ook afscheid nemen van collega’s. “Ik wilde een aandenken geven aan onze fijne jaren samen en heb toen mijn eerste stenen gemaakt. Voor iedereen had ik een steen beschilderd met voetstapjes in stipjes. Een beetje symbolisch, we hebben samen voetstappen achtergelaten en maken nu verdere stappen in het leven.”

Opschriften

Elke steen van Pulles krijgt een mooie boodschap mee. Inmiddels heeft ze er al ruim 200 gemaakt en weggelegd in Veldhoven. “Vaak zijn de stenen te klein waardoor je niet te veel woorden kan gebruiken. Als teksten heb ik onder andere ‘borg je pad’ of ‘Carpe Diem’ gebruikt. Met tekeningen kun je veel meer variëren... Vogeltjes, engeltjes, afbeeldingen van Maria. Binnenkort ga ik de Tulpenroutefietsen dus maak ik ook stenen met tulpen om op die route weg te leggen.”

Maria

De eerste steen wegleggen vond Pulles best spannend. Lachend vertelt ze: “Je probeert die steen zo onopvallend mogelijk weg te leggen zodat niemand het ziet. De bedoeling is dat je de steen weglegt en dat deze dan wordt gevonden. Niet dat iemand ziet dat je daar iets neerlegt en dan gaat kijken wat je hebt gedaan.”
Haar eerste steen was met een afbeelding van Maria. “Op de achterkant schrijf ik 5503, de postcode van de wijk in Veldhoven waar ik woon en ik nummer de stenen. Vandaar dat ik weet dat ik de 200 ben gepasseerd.”

Materialen

Veel is niet nodig om, net als Marieke, stenen met opschrift te laten zwerven. “Stenen, stiften en vernis, want de afbeelding of tekst vergaat door de weersomstandigheden. De stenen koop ik per zak in de winkel. In het begin maakte ik gebruik van gewone stiften, maar ben overgestapt op verfstiften. Wel iets duurder maar ik kan er mooiere plaatjes mee maken en meerdere technieken mee
uitvoeren. Ik kan er echt van genieten om een steen te beschilderen. Dan zit ik in de kamer te werken, muziekje erbij, heerlijk ontspannen. Dan zie ik het voor me dat iemand mijn steen vindt waarbij het belangrijkste is dat diegene er een goed gevoel bij krijgt, een lach op het gezicht krijgt.”

Zwerven

Soms worden stenen gevonden, maar mensen aarzelen om ze mee te nemen. "Alles is goed, maar het idee achter Kei Tof is om de stenen te laten zwerven. Je kan de steen meenemen voor jezelf of de steen laten zwerven, zoals eigenlijk bedoeld is."

Dus wie een steen van Pulles ziet, neem deze gerust mee, ook al ligt deze in een voortuin of in een plantsoen. Daarmee verspreid je een goedgevoel.

Meer info over zwerfkeien is te vinden via Facebook, Kei Tof.

"Ik wilde een aandenken geven aan onze fijne jaren samen en heb toen mijn eerste stenen gemaakt. Voor iedereen had ik een steen beschilderd met voetstapjes in stipjes."

Van de redactie

Meenemen

Wie een steen van Marieke Pulles ziet, kan deze gerust meenemen, ook al ligt deze in een voortuin of in een plantsoen. Of leg de steen op een eigen plek naar eigen inzicht. Daarmee verspreid je een goed gevoel.

Meer info over zwerfkeien is te vinden via Facebook, Kei Tof.

'Met tekeningen
kun je
veel meer
variëren... '

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden