Jongeren sluiten zich aan tegen eenzaamheid: Join US!


<p>Elke 2 weken is er op dinsdagavond van 18.30 uur tot 21.30 uur een bijeenkomst. Daar worden activiteiten met elkaar gedaan waarbij iedere jongere aan zijn eigen &lsquo;social challenge&#39; werkt. FOTO: Bert Jansen.</p>

Elke 2 weken is er op dinsdagavond van 18.30 uur tot 21.30 uur een bijeenkomst. Daar worden activiteiten met elkaar gedaan waarbij iedere jongere aan zijn eigen ‘social challenge' werkt. FOTO: Bert Jansen.

(Foto: )

Jongeren sluiten zich aan tegen eenzaamheid: Join US!

Het lijkt misschien vanzelfsprekend om op een leeftijd van 18 jaar en ouder een of meerdere vrienden te hebben. Helaas heeft een grote groep jongeren geen vrienden of vriendschappen.

VELDHOVEN - Ilona Hendriks is jongerenwerker in Veldhoven. 2 jaar geleden is maakt ze nog nog deel uit van een werkgroep om eenzaamheid in Veldhoven in kaart te brengen. “Deze werkgroep bestond uit leden van meerdere instanties en gemeente Veldhoven. Ik was aangesloten om de eenzaamheid onder jongeren onder de aandacht te brengen. En vanuit de werkgroep kwam ik uit op ‘Join Us’. Een landelijke organisatie die zich inzet voor eenzame jongeren.”
Samen met Katrien de Beijer (MEE) en Rubi Roos (Cordaad Welzijn), is Ilona Hendriks van Jongerenwerk Cordaad Welzijn afgelopen september gestart met het begeleiden van jongeren van 18 jaar en ouder met Join Us in Veldhoven. “Er rust een enorm taboe op eenzaamheid, vooral onder jongeren. Wij richten ons op dit moment op de jeugd van 18 jaar en ouder.”

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Het wordt pas een probleem als die gevoelens van eenzaamheid chronisch worden. “Jongeren kunnen zich via de website aanmelden, waarna een intakegesprek volgt. Vaak komt daaruit naar voren dat deze jongeren het lastig vinden om vrienden te maken. Wij, als getrainde begeleiders, nodigen daarna diegene uit om deel te nemen.”

Elke 2 weken is er op dinsdagavond van 18.30 uur tot 21.30 uur een bijeenkomst bij Odeon in Veldhoven. Daar worden leuke activiteiten met elkaar gedaan waarbij iedere jongere aan zijn eigen ‘social challenge' werkt. "We gaan dan gesprekjes met elkaar aan en werken samen aan het verbeteren van de skills. Door persoonlijke uitdagingen aan te gaan, oefen je in een veilige omgeving aan jezelf. Je doet het voor jezelf, door deel te nemen sluit je een commitment met jezelf. Want voorop staat; je moet het zelf willen! Maar de eerste stap daarvan is al gezet door jezelf op te geven.”

Inmiddels bestaat Join Us in Veldhoven uit een clubje van 6 jongeren, maar er kunnen nog meerdere jongeren deelnemen. Wie zich eenzaam voelt, of zijn social skills wil verbeteren kan zich aanmelden via

www.join-us.nu/

Contact

Van de redactie.

'We maken d'r echt iets leuks van voor de jongeren!'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden