In hoger beroep om de Oude Pastorie


<p>Vlnr: Jan van den Boom, Louis Schats en Ton van den Hurk van de Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken.. FOTO: Bert Jansen.</p>

Vlnr: Jan van den Boom, Louis Schats en Ton van den Hurk van de Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken.. FOTO: Bert Jansen.

(Foto: Unknown)

In hoger beroep om de Oude Pastorie

Stichting Veldhoven Dorp Historisch Bekeken (SVDH) heeft recentelijk de rechtszaak tegen de door de gemeente Veldhoven verstrekte vergunning voor de bouw van 5 appartementen in de Oude Pastorie verloren. Volgens de rechter is de stichting geen partij was in de zaak. Daarom probeert de stichting nu in een hoger beroep aan te tonen dat ze wel belanghebbende is.

VELDHOVEN - Bouwhistoricus Dick Zweers constateert in een bouwhistorisch onderzoek dat de Oude Pastorie een hoge zeldzaamheidswaarde heeft en dat de indeling en het rijke interieur van het pand de cultuurhistorische waarde bepalen. Nadat het pand in 2016 in andere handen overgaat, is het interieur gesloopt tijdens een illegale verbouwing en krijgt het een bouwstop opgelegd. Schats: “Ook kasten uit de 18e eeuw zijn daarbij gesloopt. Je moet er vooral niet over nadenken hoe het mogelijk is dat zoiets kan.”

Erfgoed beschermen

Inmiddels is het pand in handen van een beheersmaatschappij die er appartementen wil vestigen. Louis Schats: “Bij de oprichting hebben wij er in de statuten geen rekening mee gehouden dat wij de rol van de gemeente Veldhoven zouden moeten overnemen, namelijk het beschermen van monumenten. Met enig kunst- en vliegwerk zou je het wel uit die statuten kunnen afleiden, maar de rechter ging daar toch niet in mee. De erfgoedverenigingen in Veldhoven gaan samenwerken en neem van mij aan, dat een van de eerste dingen die we in de gezamenlijke statuten opnemen hetbeschermen van monumentaal erfgoed is.”

Steunbetuigingen

Veldhoven is 1 van de 3 Brabantse gemeenten die geen gemeentelijke monumenten heeft. SVDH wil nu de rechter laten zien, dat ze meer doet dan alleen publicaties verzorgen en tentoonstellingen mee helpen organiseren. Eerder maken financiële bijdragen van inwoners de gang naar de rechter mogelijk. Omdat het de stichting vanwege privacywetgeving niet is toegestaan de bankafschriften hiervoor als bewijs met de rechtbank te delen, doet ze in haar laatste nieuwsbrief een oproep aan de lezers om een mail te sturen waarin ze hun steun betuigen. “Wij hopen zo hard te maken dat wij belanghebbende zijn. Het is aan de rechter in hoeverre hij daarin meegaat.”

De oproep heeft tot nu toe ruim 150 reacties opgeleverd. Wie de stichting ook wil steunen bij haar actie om de cultuurhistorische waarde van de Oude Pastorie te behouden, kan een mail met een steunbetuiging sturen naar veldhovendorp@gmail.com.

Hoger beroep

Wanneer het hoger beroep bij de Raad van State dient, is nog niet bekend. Schats: “Ondertussen verpietert alles. Als je panden die zo oud zijn leeg laat staan, gaat dat heel snel achteruit. Doordat er niet gestookt wordt, wordt het vochtig en ontstaan er razendsnel schimmels. Dit soort panden moet je non-stop onderhouden.”

‘Het is aan de rechter in hoeverre hij daarin meegaat’

Bianca Kuijpers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden