‘Het betekende voor mij een ommekeer’


<p>Hans Sonnemans met zijn favoriete Slotschat. FOTO: Melvin van Liebergen, L-Mount media.</p><p><br></p>

Hans Sonnemans met zijn favoriete Slotschat. FOTO: Melvin van Liebergen, L-Mount media.


(Foto: )

‘Het betekende voor mij een ommekeer’

Verborgen schatten komen tot leven in Museum ’t Oude Slot in Veldhoven. ‘Slotschatten’ is dan ook de titel van een bijzondere tentoonstelling van de topstukken uit de eigen collectie volks- en beeldcultuur. Prenten van een cent, oude huishoudelijke spullen en volkskunst uit de Kempen; het is binnenkort allemaal te bewonderen in het Veldhovense museum. In de nieuwe rubriek 'Mijn favoriete Slotschat' vertellen medewerkers, vaste bezoekers en andere betrokkenen van ’t Oude Slot over hun persoonlijke favoriet. Deze eerste aflevering is het de beurt aan directeur-bestuurder Hans Sonnemans.

VELDHOVEN - Wat betekent het museum voor jou?

"Allereerst een fantastische baan. Ik heb jarenlang door het hele land gewerkt, onder meer voor het Geniemuseum Vught, Mariniersmuseum Rotterdam en Bevrijdingsfestival Wageningen. Nu kan ik ’s morgens op de fiets van Veldhoven-Dorp naar Zeelst."
"Daarnaast is het voor mij een verdieping in cultuur, erfgoed en de samenleving van Veldhoven. Mijn vrouw Mieke was binnen Veldhoven al veel langer bezig als vrijwilliger voor onder meer de Veldhovense Revue en mijn twee zoons zijn rasechte Veldhovenaren. Nu mag ik ook veel meer meedoen!"
"Ik vind het ook fijn om met veel mensen met allerlei achtergronden samen te werken, zoals vrijwilligers, collega’s in de lokale cultuursectoren, de gemeente en vele partners. En verder ben ik echt verliefd geworden op dit 'mooiste plekje van Veldhoven' met zijn bijzondere collectie volks- en beeldcultuur."

Wat is jouw favoriete Slotschat?

"Een brouwersschep, gebruikt om in de brouwketel te roeren. Dergelijk gereedschap werd lokaal gemaakt en ontwikkeld, het kwam niet van de plank of de lokale bouwmarkt. We noemen dat nu 'pre-industrieel intelligent design'."

Waarom heb je voor deze Slotschat gekozen?

"Voor mij betekende het letterlijk gevoel krijgen bij onze collectie Maas-Rooijakkers. Ik moest een selectie uit deze grote collectie maken, samen met verzamelaar en cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. Toen ik deze schep letterlijk in handen kreeg, voelde ik als het ware de handen van de gebruiker nog in het oude hout van de steel. Hierdoor ging ik met andere ogen naar gereedschappen zoals de schep kijken. Het betekende voor mij een ommekeer."

Heeft jouw Slotschat een link met de actualiteit?

"De brouwersschep staat voor mij voor 'lokaal'. Elk dorp had vaak meerdere brouwerijen. De lokale herberg brouwde soms zelf het eigen bier. Door de huidige omstandigheden wordt lokaal kopen en werken met partijen weer veel belangrijker."

Waarom is een bezoek aan het museum in het algemeen en de tentoonstelling in het bijzonder volgens jou de moeite waard?

"Het museum heeft een geschiedenis van meer dan 50 jaar. Veel Veldhovenaren kennen het vooral als trouwlocatie. Het museum ondergaat momenteel een transitie waarbij het eigen verhaal over volks- en beeldcultuur en de daarbij behorende collectie meer centraal komt te staan. De expositie Slotschatten geeft een inkijkje in die bijzondere collectie."

De rubriek 'Mijn favoriete Slotschat' is een redactionele samenwerking tussen Museum 't Oude Slot en het Veldhovens Weekblad. Schrijfster van deze nieuwe serie is Alinda van Neerven, medewerker marketing & communicatie van Museum 't Oude Slot.

Alinda van Neervan

'Hierdoor
ging ik
met andere ogen
kijken'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden