‘Niet te warm en alles nog fris groen’


<p>Toos Dekkers: Het voorjaar vind ik het mooiste seizoen. Dan is het het nog lekker, niet te warm en dan kun je heerlijk buiten in het zonnetje gaan zitten, wat zomers vaak te warm is.&quot; FOTO: Bert Jansen.</p>

Toos Dekkers: Het voorjaar vind ik het mooiste seizoen. Dan is het het nog lekker, niet te warm en dan kun je heerlijk buiten in het zonnetje gaan zitten, wat zomers vaak te warm is." FOTO: Bert Jansen.

‘Niet te warm en alles nog fris groen’

Waarnaar verlangen de meeste mensen na een lange winter? En... Wat doen ze dan het liefst?

VELDHOVEN – Tonsie van de Heuvel (76) is zeer beslist: “Ik ben helemaal geen wintermens. Ik ben altijd zo blij als het in het voorjaar al langer licht is in de middag. Ik vind de avond veel te lang duren in de winter. Vaak zit je om half 5 al in het donker. In maart gaat het al veel beter als de avonden langer licht zijn.

Roze bloesems

” Wat we in het voorjaar doen is de bakken op ons balkon verzorgen. We kijken wat het door de winter niet gehaald heeft en we gaan dan al vrij snel van allerlei dingen halen in het Tuincentrum om het toch allemaal weer een beetje sjiek te hebben. Ik zit niet graag op het balkon - daarvoor is de ruimte ook te klein - om dingen te zien die dood zijn of niets meer doen.”
“We gaan in de lente ook weer lekker fietsen op onze elektrische fietsen. Dus zodra het weer het toe laat gaan we zo’n 15 kilometer fietsen om maar buiten te zijn. De temperatuur moet wel een beetje meewerken natuurlijk. Ik loop ook vaak door de wijk en kijk dan naar de 4 seizoenen. De lente is dan meestal erg verrassend. Sommige dingen komen al snel uit en andere weer niet.”
“Ik vind het altijd leuk om te zien dat een grijze tuin weer mooi groen wordt. Roze bloesems, die vind ik ook heel mooi om te zien. Ik loop verschillende routes, maar weet precies waar ik iets moois kan verwachten. Vanuit ons appartement zien we nu al bomen met groen wordende knoppen. In het voorjaar zitten we ook vroeg al buiten, want wij hebben de ochtendzon en dat is heerlijk.”

Mooiste seizoen

Toos Dekkers (78) hoopt in het komende voorjaar vooral dat de Corona voorbij is en dat ze weer met de familie samen kan zijn. “En dat we weer lekker kunnen wandelen met de kinderen en de kleinkinderen. Ik wandel trouwens heel veel. Elke dag zeker 1 uur.”
Dekkers is sinds 2jaar weduwe en dat was wel even wennen. Daarover zegt ze nuchter: “Maar het leven gaat door en je moet er zelf iets van maken, een ander doet het niet. En niet zeuren, anders komt er niemand!”
“Maar met Pasen hoop ik echt dat het slot er af gaat, al is het maar voor het grootste gedeelte. Ik woon in een semi-bungalow met een kleine tuin voor en achter. En daar ga ik in het voorjaar in werken. Ik ben er al volop in bezig geweest. Ik heb er een vijver in met een paar vissen. En er bloeien al viooltjes. Ik ben er het hele voorjaar mee bezig, want dat vind ik erg leuk. Het voorjaar vind ik het mooiste seizoen. Dan is het het nog lekker, niet te warm en dan kun je heerlijk buiten in het zonnetje gaan zitten, wat zomers vaak te warm is. Je kunt dan ook wandelen zonder te puffen. Hier is het gewoon heerlijk om te wandelen. Er zijn leuke routes en parken. Dat zijn de voordelen van het voorjaar... Niet te warm en alles nog fris groen. De lente is voor mij het mooiste seizoen, daar krijg je goeie zin van.”

Tonnie Wesseling.

‘De lente
is meestal
erg
verrassend’
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden