‘Hou het bij kleine stapjes’


<p>Yvonne van de Ven is een leefstijlcoach en houdt zich bezig met gezond en lekker eten. FOTO: Bert Jansen.</p>

Yvonne van de Ven is een leefstijlcoach en houdt zich bezig met gezond en lekker eten. FOTO: Bert Jansen.

(Foto: Bert Jansen)

‘Hou het bij kleine stapjes’

"Om het immuunsysteem goed te laten functioneren, is het belangrijk dat het niet voortdurend belast wordt", is de mening van leefstijlcoach Yvonne van de Ven.

VELDHOVEN - Van origine is zij oefentherapeut Cesar. Om mensen meer alert te laten zijn op signalen die het lichaam afgeeft, zoals pijn of het wat rustiger aan moeten doen, heeft zij een coachingsopleiding gevolgd met daarna een specialisatie in leefstijlcoach.

Van de Ven is eigenaar van het Centrum voor Bewustzijn en Bewegen in Veldhoven. "Gelukkig komt er stilaan iets meer aandacht voor preventie van klachten. Je kunt heel veel dingen voorkomen. Door een goede leefstijl kun je bijvoorbeeld diabetes voorkomen of gewrichtsklachten door een goede voeding."
Gezondheid is volgens Van de Ven een essentieel iets voor iedereen. "Het is heel belangrijk voor mij om mensen in beweging te krijgen. Mensen zitten vaak vast in een kringetje van klachten. Om daar beweging in te krijgen, daar zit mijn passie. Je kunt een ziekte hebben en daar heel veel last van hebben. Ik heb iemand behandeld met MS, die daar zo opgewekt onder was zodat hij er eigenlijk weinig last van had. Heel vaak zetten mensen hun probleem centraal: 'Ik heb overgewicht en daar moet ik van af en als ik daar van af ben dàn word ik gelukkig'. Ik draai het heel graag om: hoe is de situatie nu en hoe ga je aan de dingen werken die voor jou belangrijk zijn, dat als eerste en heel vaak volgt dan de rest vanzelf. Het streven is een blijvende gedragsverandering door het nemen van kleine stapjes. Dan vraag je niet te veel van jezelf en voorkom je een teleurstelling."

Omgeving betrekken

"Hou het bij kleine stapjes, wat er ook gebeurt die dag, zoals het drinken van een glas water of een keer de trap op en neer te lopen. Je gaat eerst aan jezelf bewijzen: ik kan dit, ik kan een verandering aanbrengen in mijn leven. Die geestelijke voldoening daarvan doet iets met je lijf. Je rijgt als het ware een hele ketting met kleine stapjes, tot een blijvende gedragsverandering. Ik noem dit de juiste mindset krijgen en houden."

"De trajecten die ik aanbied op leefstijlcoaching duren 2 jaar. Op een gegeven moment kun je jezelf aansturen. Wat heel goed helpt is ook je omgeving daarbij te betrekken. Bijvoorbeeld met een vriendin op een bepaalde dag in de week gaan wandelen. Wat de voeding betreft: ik schrijf niets voor. Een coach gaat er van uit dat het antwoord in de cliënt zelf zit. Ik stel wel de kritische vragen waardoor een ander op het idee komt iets anders te gaan doen. Als je eet, eet bewust, dan eet je vaak ook minder. Je hebt veel hypes op voedingsgebied. Maar wat echt belangrijk is is om onbewerkt, zo puur mogelijk te eten. Dat levert heel veel gezondheidswinst op", aldus yvonne van de Ven.


Over dit en meer praat Van de Ven, donderdag 25 maart van 19.00 tot 20.30 uur, op een online lezing van de bieb. Aanmelden via (040) 253.29.01.

Tonnie Wesseling.

'Vraag niet teveel van jezelf en voorkom teleurstelling''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden