<p>Toekomstbeeld van een meanderende Run.&nbsp;</p>

Toekomstbeeld van een meanderende Run. 

(Schets: Waterschap De Dommel. )

De Run gaat in Veldhoven weer kronkelend door het landschap lopen

Veldhoven - Waterschap De Dommel is afgelopen week begonnen met de uitvoering van de waterberging voor de Run bij de Veldhovensedijk, vlakbij Klimrijk Brabant in Veldhoven.

Ter hoogte van de nieuwe N69 komt een waterberging met een regelbare stuw. Alleen bij extreem hoogwater wordt water tijdelijk vast gehouden. Dit zorgt voor minder kans op wateroverlast bij Eindhoven.

Beek wordt deels verlegd, smaller en ondieper

Daarnaast, gaat de Run weer kronkelend zijn weg door het landschap vinden in het natuurgebied Grootgoor, tussen de Kuningen en de nieuwe N69. De beek wordt gedeeltelijk verlegd, smaller en minder diep. Dit zorgt voor meer variatie in natuurontwikkeling en een verbetering van de waterkwaliteit. 

Een combinatie van Aannemers Den Ouden en F.J. van Uijtert gaat deze klus uitvoeren. Gestart wordt met de kade en stuw, vanaf mei begint het graafwerk voor de nieuwe meanders in de Run. Eind 2021 is het totale werk klaar.

Minder wateroverlast in Eindhoven 

Vorige week is de aannemer overigens al gestart met het kappen van de begroeiing en stukken bos die nu op de plek van de nieuwe kade staan. De kapwerkzaamheden worden afgerond voor het broedseizoen begint.

“Door het aanleggen van een waterbergingsgebied op deze locatie, verminderen we de kans op wateroverlast bij Eindhoven”, licht Maurice Vroomen toe, projectmanager van beekdal de Run. “Als de hoogwaterkade en de stuw er straks liggen, kan deze geheel of gedeeltelijk ingezet worden. Bij maximale inzet van de waterberging kan hier in het hoogwaterseizoen 460.000 kuub water tijdelijk geparkeerd worden. Het zal niet nodig zijn de waterberging iedere keer volledig te benutten. Het geheel inzetten van de waterberging mag eens in de 25 jaar. Vanzelfsprekend is de uiteindelijke inzet natuurlijk afhankelijk van weersomstandigheden en de effecten van klimaatsverandering.”

Het Grootgoor-project is onderdeel van een groter plan om het gehele beekdal van de Run opnieuw in te richten. Dat gebeurt in fases. In 2019 is de vispassage bij de Kempense Plassen al gerealiseerd. De plannen voor de deelgebieden Stevert en Heers zijn in voorbereiding.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden