Terrasje pikken... Door wie dan wel?


<p>&ldquo;Als geitenhouder weet ik wat een virus is, en dat we er nog niet vanaf zijn&quot;, aldus Christ Schippers, eigenaar van &#39;t Geitenboerke en Gasterij &#39;t Dorpsgenot. FOTO: Bert Jansen.</p>

“Als geitenhouder weet ik wat een virus is, en dat we er nog niet vanaf zijn", aldus Christ Schippers, eigenaar van 't Geitenboerke en Gasterij 't Dorpsgenot. FOTO: Bert Jansen.

(Foto: Bert Jansen)

Terrasje pikken... Door wie dan wel?

65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland doen een oproep om per 2 maart de terrassen weer te openen. Hoe denkt de Veldhovense horeca over deze oproep?

VELDHOVEN - Kappers, masseuses en nagelstudio’s mogen de deuren weer openen. Maar in de kroeg, het café en het restaurant mag de tap niet in gebruik worden genomen. De actiegroep vindt dat per 2 maart zoveel mogelijk horecagelegenheden het terras weer moeten openen. Eerder is er in januari al een oproep om open te gaan. Die actie is toen niet doorgegaan vanwege een toenemend aantal besmettingen en druk op de zorg.

Veel wandelen

Voor Christ Schippers, eigenaar van ’t Geitenboerke en Gasterij ’t Dorpsgenot, is het zo klaar als een klontje: hij doet niet mee! “Als geitenhouder weet ik wat een virus is, en dat we er nog niet vanaf zijn."
Zijn terras aan de Toterfout biedt in normale tijden 150 gasten een zitplaats. Nu telt de ruimte slechts 4 picknickbanken. Deze banken, de speeltuin en de toiletten zijn wel op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur beschikbaar voor passanten. “We zijn een bezoekerscentrum. Daarom bied ik de gelegenheid om van het toilet gebruik te maken; dat hoort bij gastvrijheid vind ik. Er wordt ook goed gebruik van gemaakt en het wordt ook gewaardeerd merken we. Er zijn mensen die in het weekend daar zelfs nog wat geld voor brengen.”
De animo voor afhaal en to-go in het weekend stemt Schippers tevreden. “We zien dat de mensen nu veel wandelen. Met de gasterij zitten we daarvoor op de juiste plek. Vooral op zondag is het hier gewoon druk. We hebben onlangs daarvoor wel de looproutes enigszins aangepast. Mijn doel is dat niemand hier langer dan 2 minuten binnen hoeft te zijn.”

Vaart maken

De uitbater van café De Kleine Man in Zeelst ziet er ook niets in nu het terras te openen. “Wij gaan dat niet doen. We houden ons aan de regels”, zeg Ad van Gerwen. Hij begrijpt ook niet hoe de initiatiefnemers dit zien. “Het is niet altijd mooi weer. Gaat het regenen op een mooie dag, dan wil iedereen naar binnen en dat mag zeker niet. Ook zullen gasten binnen van het toilet gebruik willen maken. Het lijkt me beter vaart te maken met het vaccineren.”

Overheidssteun

Zolang Den Haag zegt dat het niet mag, opent ook restaurant Quisine het terras niet. Samen met enkele mede-eigenaren opent Robin Wijnen in september 2020 de uitspanning in Veldhoven-Dorp. "Omdat we pas kort bestaan, krijgen we geen overheidssteun. We kunnen namelijk geen omzetverlies aantonen. Het niet krijgen van overheidssteun zou wel een reden kunnen zijn om mee te doen, maar ik weet niet of het slim is om dat te doen. Zolang het verboden is, wil ik niet zomaar opengaan. We zitten niet te wachten op boetes want het geld gaat er momenteel met bakken uit. We willen niet het risico lopen nóg langer dicht te moeten doordat we vooraf de regels overtreden hebben.”

'Het lijkt me beter vaart te maken met het vaccineren'

Ad Adriaans.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden