‘We richten ons een beetje op april’


<p>Scouting Sint Stanislaus Kostka is de grootste en meest bloeiende scoutinggroep van Veldhoven, gehuisvest in blokhut &#39;t Gurke 3 aan de Knegselseweg 101.&nbsp; FOTO: Bert Jansen.</p>

Scouting Sint Stanislaus Kostka is de grootste en meest bloeiende scoutinggroep van Veldhoven, gehuisvest in blokhut 't Gurke 3 aan de Knegselseweg 101.  FOTO: Bert Jansen.

(Foto: )

‘We richten ons een beetje op april’

Veldhoven telt niet 3, maar 4 scoutinggroepen! Namelijk scoutinggroep Hertog Jan van Brabant, scoutinggroep Were Di, scoutinggroep St. Aloysius én scoutinggorep St. Stanislaus Kostka. De laatstgenoemde is zelfs de oudste en grootste van Veldhoven. Dit jaar viert scoutinggroep St. Stanislaus Kostka het 75-jarig bestaan.

VELDHOVEN - Scoutinggroep St. Stanislaus Kostka komt voort uit de Jonge Wacht, de St. Gerardus Majella-groep. Na de oorlog wordt het initiatief genomen tot het oprichten van De Pioniers voor jongens van 12 tot 15 jaar. De Pioniers bestaan maar kort, tot eind 1946. In dat jaar wordt de RK Padvindersbeweging opgericht en De Pioniers sluiten zich bij deze organisatie aan.

Veel online

Scouting Sint Stanislaus Kostka ziet op 10 februari 1946 het levenslicht. Ze groeit na verschillende behuizingen uit tot de grootste en meest bloeiende scoutinggroep van Veldhoven, gehuisvest in de fraai in het bos gelegen blokhut 't Gurke 3 aan de Knegselseweg 101.
Het 75-jarig bestaan wordt ondanks corona gevierd en de groep heeft de afgelopen tijd zeker niet geheel stilgelegen. "We hebben tijdens de lockdown veel dingen online kunnen doen", zegt Bas Jansen, voorzitter van de vereniging sinds 2018.
"De kinderen worden toch wel op de een of andere manier vermaakt. Gelukkig hebben we gedurende de laatste weken gewoon de Blokhut kunnen draaien, wel buiten, voor jongeren van 5, de bevers, tot 15, de verkenners en gidsen. Voor de leiding is het ook belangrijk dat je bij elkaar kunt komen. De meeste van de leiding zijn vrijwilligers die er niet voor betaald worden. Relatief jonge mensen tussen de 18 en 25 jaar die liever buiten spelletjes doen dan alleen online bezig zijn. Erg fijn dat dit weer kan.
"We hadden het jubileumjaar met nieuwjaar feestelijk willen openen, een soort nieuwjaarsreceptie met kinderen en ouders. Maar dit ging niet door. We zijn nu continu aan het kijken wanneer dit wel zou kunnen. We richten ons een beetje op april en kijken of het dan haalbaar is."

"Voor dit jubileumjaar willen we een nieuw logo ontwerpen. De insignes op de blouse zijn voor een scout heel belangrijk, want dat geeft aan wat je gedaan en bereikt hebt. Het nieuwe logo op de blouse is nog geheim, maar wordt bij de opening van het jubileumjaar bekend gemaakt. Wanneer? Dat is nog even koffiedik kijken."

Feestweekend

"De belangrijkste activiteit voor dit jaar is het zomerkamp. Dit staat gepland voor juli. Dat wordt een happening, want dat willen we met alle leden van de vereniging samen vieren. We hebben een fantastisch terrein gevonden, ook nog geheim, ongeveer 50 km van Veldhoven waar we met alle leden naar toe gaan en met zo'n 120 man een hele week kunnen vertoeven. In een mooie bosrijke omgeving een week alleen maar activiteiten."
"We hebben er goede hoop op dat dit in de zomer door kan gaan. In het najaar volgt nog een feestweekend, een réunie voor oud-leden om herinneringen op te halen en leuke activiteiten voor alle leden overdag. Het is zo mooi om met al die vrijwilligers op zoek te gaan naar wat wel zal kunnen. Je bestaat maar 1 keer 75 jaar, dus dat wordt goed uitpakken!"

'We hadden het jubileumjaar met nieuwjaar feestelijk willen openen, een soort nieuwjaarsreceptie met kinderen en ouders. Maar dit ging niet door.'

Tonnie Wessling.

Wereldwijd

Scouting is een door Robert Baden-Powell opgerichte internationale jeugdorganisatie. Wereldwijd is scouting de grootste jeugd- en jongerenorganisatie met in 2011 zo'n 60 miljoen leden verdeeld over 223 landen.

'Het nieuwe logo
op de blouse
is
nog geheim'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden