‘Iets organiseren dat verbindt’


<p>Ad Vialle (links) en Gerard Coppens zijn de bedenkers en organisatoren van &#39;Echt Veldhovenz Luidkeels&#39; en het komende &#39;Eeuwfeest aan de Gender&#39;. FOTO: Bert Jansen.</p>

Ad Vialle (links) en Gerard Coppens zijn de bedenkers en organisatoren van 'Echt Veldhovenz Luidkeels' en het komende 'Eeuwfeest aan de Gender'. FOTO: Bert Jansen.

(Foto: )

‘Iets organiseren dat verbindt’

Mei 2021 barst het feest los. Dan is Veldhoven 100 jaar oud. 100 jaar… Wat wàs Veldhoven? Wat is Veldhoven? Wat wórdt Veldhoven? In de aanloop naar de festiviteiten staat het Veldhovens Weekblad daarbij stil. In deze aflevering samen met Ad Vialle en Gerard Coppens van Echt Veldhovenz Luidkeels.

Met wie hebben we het genoegen?

1.: "Gerard Coppens, 67 jaar oud, geboren en getogen in Veldhoven. Getrouwd, 2 kinderen, 3 kleinkinderen. Ben lid van het Veldhovens Muziekkorps. Tot voor kort 12 jaar voorzitter geweest van deze mooie vereniging."

2.: "Ad Vialle, 67 jaar en gepensioneerd bankemployé."

Hoe lang wonen jullie al in Veldhoven en zouden jullie er oud willen worden?

Coppens: "Al 67 jaar, mijn hele leven dus. Veldhoven is mijn stek. Als ik ergens oud mag worden dan uiteraard hier."

Vialle: "Na mijn geboorte in het voormalige Binnenziekenhuis in Eindhoven heb ik altijd in Veldhoven gewoond op mijn diensttijd in Amsterdam na."

Hoe zouden jullie Veldhoven beschrijven aan iemand die de plaats niet kent?

Coppens: "Een dorp met inmiddels veel ‘stadse’ kenmerken. Sterk gegroeid maar in de oorspronkelijke kernen is het dorpsgevoel toch goed bewaard gebleven. Voorzieningenniveau is super en Veldhoven kent een fantastisch verenigingsleven."

Vialle: "Een plaats, centraal gelegen op een knooppunt van wegen zodanig dat Duitsland en België snel te bereiken zijn. Met Eindhoven Airport om de hoek."

Wat vinden jullie het aantrekkelijke van Veldhoven?

Coppens: "Hetzelfde antwoord als op vraag 3. Ik kom vaak - nu even geremd door Corona - in het repetitielokaal van het VMK. En ook op golfbaan Gendersteyn; want dat is ook een hobby.

Vialle: "Als plaats is het groter als een dorp en kleiner als een stad. Indien nodig zijn faciliteiten van de grote stad vlakbij alsmede de rust van de natuur."

Veldhoven telt nu ruim 45.000 inwoners. Zo houden of doorgroeien?

Coppens: "Gevoelsmatig zeg ik, hou het maar zo. Maar of dat realistisch is... Ik heb geen bezwaar tegen groei zolang het karakter maar behouden blijft."

Vialle: "Wat mij betreft hoeft Veldhoven niet te groeien. Veldhoven heeft nu nog wat dorpse eigenschappen, zeker in de oude kernen. Hoe groter een plaats, hoe meer mensen van elkaar vervreemden. De kracht van kleinere gemeenschappen is ‘zorg voor elkaar’ of het nu gaat om cultuur waarbij mensen samen komen alsmede om elkaar te helpen."

Moet Veldhoven samengaan met Eindhoven?

Coppens: "Nee, omdat daarmee het karakter en de eigenheid verloren gaan."

Vialle: "Veldhoven moet wat mij betreft zelfstandig blijven om de genoemde redenen."

Wat ontbreekt er nog in Veldhoven als je de blik op de toekomst richt?

Coppens: "Te weinig aandacht door de politiek aan sport en cultuur. Sporten en cultuur brengt mensen bij elkaar en draagt in grote mate bij aan samenwerking en een vreedzame samenleving. Samenwerking is een smeermiddel voor een geoliede maatschappij."

Wat moet de komende honderd jaar zeker blijven in Veldhoven, en waarom?

Coppens: "Het bloeiende verenigingsleven; dat zorgt ervoor dat mensen zich thuis voelen, vrienden maken en kunnen ontspannen."

Hoe zie je de toekomst van Veldhoven in het algemeen?

Vialle: "Geen enkel idee! Ik mis te weinig visie van zowel de landelijke- als de gemeentelijke politiek. Mensen zijn teveel met zichzelf bezig in plaats van een gezamenlijk doel."

Hoe zien jullie de toekomst van Veldhoven vanuit jullie passie?

Coppens: "Heel positief. We vinden het heel leuk om aansprekende dingen te organiseren voor de Veldhovense bevolking. 'Echt Veldhovenz Luidkeels' slaat op dit moment zo goed aan dat we, denk ik, nog wel een tijdje vooruit kunnen met deze formule. Wat is er mooier dan weer samen genieten van en meegalmen met de mooiste meezingers? Natuurlijk wel pas als het verantwoord is!"

Vialle: "'Echt Veldhovenz Luidkeels' hebben Gerard en ik inmiddels 6 jaar geleden bedacht en gerealiseerd. Inmiddels een niet meer weg te denken evenement in Veldhoven. Nu leven we in een tijd dat niets ‘eeuwig’ is, dus er zal een moment komen dat ook Luidkeels minder of geen publiek meer zal trekken. Dan zijn er 2 opties... Je kunt dit festijn laten meegroeien naar gelang de behoefte van dat moment, wat betekent alert zijn op signalen. Lukt dat niet, dan is het een kwestie van stoppen en of iets anders bedenken. Tot die tijd blijven we genieten van dit meezingfeest; immers, er is niets mooier dan iets te organiseren dat mensen verbindt."

Heb jullie een leuk idee voor de viering van het jubileum?

Coppens: "Toen de reguliere editie van 'Echt Veldhovenz Luidkeels' moest worden gecancelled hadden wij al snel het idee een zomereditie van dit meezingfeest te organiseren. Beiden zijn we lid van het VMK en die organiseert jaarlijks het kioskconcert op de Plaatse in Veldhoven-dorp. Toen we die 2 zaken combineerden tot een muziekweekend vonden we het een topidee dat feest in het teken te zetten van 100 jaar Veldhoven. 'Eeuwfeest aan de Gender' was geboren!"

Vialle: "Jazeker! Als lid van VMK zijn we nauw betrokken bij ‘Eeuwfeest aan de Gender' waarvan 'Echt Veldhovenz Luidkeels' deel uit maakt. Wel afhankelijk van Corona-maatregelen."

'Gevoelsmatig
zeg ik,
hou het
maar zo'

Ad Adriaans.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden