‘Als kind wilde ik al een ‘echt’ lammetje’


<p>Selfie van de Veldhovense schaapherder Pam&eacute;la Freriks.&nbsp;</p>

Selfie van de Veldhovense schaapherder Paméla Freriks. 

(Foto: )

‘Als kind wilde ik al een ‘echt’ lammetje’

In 2015 bezoekt Paméla Freriks de open dag van een schaapherdersopleiding. Ze is meteen verkocht. Nu hoedt ze al enkele jaren een kudde van 250 schapen.

VELDHOVEN - Haar hart ligt al vanaf haar jeugd bij de natuur. Daarnaast heeft de Veldhovense een zwak voor schapen. “Schapen zijn aaibare vriendelijke dieren. Als kind wilde ik al een ‘echt’ lammetje voor mijn verjaardag. Dat kreeg ik natuurlijk niet. Het bleef steeds bij een knuffeldier.”

Opleiding

In 2015 stopt ze na bijna 30 jaar met een goede baan in de accountancy om haar droom waar te maken. “In 2015 werd op de Helicon in Velp een opleiding voor schaapherder gestart. De enige van Nederland. Na een selectieprocedure kon ik er van start. Ik ging 1 dag in de week naar school en liep 2 dagen in de week stage. De opleiding duurt 2 jaar en wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid. De vakken die we kregen waren onder meer Ecologie, Natuurbeheer, Schapenkennis, Landschap, Voeding, Gezondheid en verzorging, Planning en organisatie en Communicatie.”

Storm

Alweer enkele jaren in loondienst, gaat ze 3 dagen in de week de hei op met een kudde van 250 schapen. “Ik loop op de Groote Heide in Leende en in het Leenderbos. Met mij gaat één hond mee, mijn eigen hond Storm. Storm is een Border Collie en zeer geschikt om schapen mee te hoeden. Dit ras is goed te sturen en Storm ze helpt mij de schapen bij elkaar te houden. Ik heb Storm zelf getraind; hij is echt mijn maatje. We vormen echt een team”

Droom

Hoewel ze nu een lager inkomen geniet, is Freriks toch gelukkiger. “Als je van je hobby je beroep kunt maken, is dat superfijn. Mijn droom om niet meer dagelijks op kantoor te zitten, is uitgekomen. Op de hei ben je aangewezen op jezelf en besef je dat geluk in kleine dingen zit zoals fluitende vogels, een ree die voorbij springt, een haas die voor je voeten wegschiet. Materiële dingen worden dan veel minder belangrijk.”
Haar droom is dan wel uitgekomen, maar dat wil niet zeggen dat er geen problemen zijn. De natuur wordt al jaren geteisterd door droogte. “Die is desastreus voor de natuur. Planten en dieren verdwijnen. En de kans op bosbranden neemt toe. Op de Groote Heide en het Leenderbos heeft het waterschap met de provincie en Staatsbosbeheer een plan ontwikkeld om verdroging tegen te gaan, namelijk water in het gebied vasthouden.”

Wolven

Het is lammertijd. De kudde is binnen, op stal. In maart/april gaat Freriks weer de hei op. In het gebied zijn al tal schapen doodgebeten door een wolven. "Wolven vormen een groot risico voor vee. Ze pakken de makkelijkste prooien die ze tegenkomen. Schapen die niet goed beschermd zijn, vormen een makkelijke prooi. Maatregelen zoals deugdelijke netten en goede stroomvoorziening zijn noodzakelijk om de schapen te beschermen.”

Ad Adriaans.

Haar hart
ligt al vanaf
haar jeugd
bij de natuur

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden