‘Belangrijke rol voor vrijwilligers’


<p>Marjon Middel-van de Laar: &#39;Al sinds 1996 werk ik als co&ouml;rdinator Vrijwilligerswerk Veldhoven bij Cordaad Welzijn, voorheen Stimulans.&#39; FOTO: Bert Jansen.&nbsp;</p>

Marjon Middel-van de Laar: 'Al sinds 1996 werk ik als coördinator Vrijwilligerswerk Veldhoven bij Cordaad Welzijn, voorheen Stimulans.' FOTO: Bert Jansen. 

(Foto: Bert Jansen)

‘Belangrijke rol voor vrijwilligers’

Veldhoven - Maart 2021 barst het feest los. Dan is Veldhoven 100 jaar oud. 100 jaar… Wat wàs Veldhoven? Wat is Veldhoven? Wat wórdt Veldhoven? In de aanloop naar de festiviteiten staat het Veldhovens Weekblad daarbij stil. In deze aflevering samen met Marjon Middel van Cordaad Welzijn.

door Ad Adriaans

Met wie hebben we het genoegen?

“Mijn naam is Marjon Middel-van de Laar en sinds 1964 woon ik in Veldhoven. Tijdens mijn studietijd heb ik enkele jaren in Tilburg gewoond, maar ik kwam graag hier terug. Sindsdien heb ik op meerdere adressen in Veldhoven gewoond. Ik heb het in Veldhoven prima naar mijn zin en ken deze plaats goed, omdat ik er zowel woon als werk. Al sinds 1996 werk ik als coördinator Vrijwilligerswerk Veldhoven bij Cordaad Welzijn, voorheen Stimulans.”

Hoe lang woon je al in Veldhoven en zou je er oud willen worden?

“Voor mijn gevoel leef ik altijd al in Veldhoven en dat wil ik ook graag zo houden.”

Hoe zou je Veldhoven beschrijven aan iemand die de plaats niet kent?

“Veldhoven is een middelgrote plaats in het Bourgondische Brabant, waar het motto is ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. Een plaats met MMC, ASML, maar ook met een diversiteit aan bedrijven. Veldhoven is een fijne plek om te leven met veel groen, waar goed gewandeld kan worden. Ook de diversiteit aan gezellige winkels is prettig, waardoor ik amper naar Eindhoven hoef. Maar wat echt geweldig aan Veldhoven is, is het rijke verenigingsleven. Vele Veldhovenaren zijn hier als vrijwilliger actief!”

Wat vind je het aantrekkelijke van Veldhoven?

“Zelf ga ik graag naar de Kromstraat, de persoonlijke benadering daar vind ik zeer plezierig. Met ook een CityCentrum vlakbij hoef ik voor mijn inkopen niet ver weg. In de omgeving van Veldhoven zijn veel bossen. Ook ben ik zo op de snelweg.”

Veldhoven telt nu ruim 45.000 inwoners. Zo houden of doorgroeien?

“Maar het allerbelangrijkste aan Veldhoven zijn de fijne inwoners! Sinds een tiental jaren kent Veldhoven vele nationaliteiten die hier samen een gemeenschap vormen. Langzaamaan wordt Veldhoven groter, maar de eigenheid blijft wel vind ik. Vandaar dat ik ook tegen het samengaan met Eindhoven ben. Ik ben er trots op een Veldhovenaar te zijn en dat wil ik graag zo houden.”

Wat ontbreekt er nog in Veldhoven als je de blik op de toekomst richt?

“Om de inwoners binnen de eigen grenzen te houden, zou Veldhoven meer mogen bouwen voor starters, zodat zij ook een goede kans maken op de woningmarkt. En voor senioren, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen.”

Wat moet de komende 100 jaar zeker blijven in Veldhoven, en waarom?

“Wel hoop ik dat een aantal voorzieningen blijft bestaan, zoals de bibliotheek, het theater en het museum. Ik kom daar graag! Zij dragen zeker bij aan het leefgenot in deze mooie Brabantse plaats.”

Hoe zie je de toekomst van Veldhoven in het algemeen?

“Ik hoop dat het dorpse karakter blijft met de gemeenschapshuizen in de wijken. Deze hebben een lage drempel voor veel mensen, die daar contacten op doen. Bovendien zijn er veel activiteiten in deze wijkcentra die door vrijwilligers gerund worden. Dit verhoogt het levensplezier van vele inwoners.”

Hoe zie je de toekomst van Veldhoven vanuit je beroep?

“Mijn werk bij Cordaad Welzijn is tevens ook mijn hobby, mijn passie. Voor vrijwilligers blijft ook in de toekomst een belangrijke rol weggelegd in Veldhoven. Trots ben ik op het team van Vrijwilligerswerk Veldhoven; Anneke, Antoinette, Bernadet, Carola, Hannie, Jannie, José, Marianne, Mike, Nel, Petra en Trudy. Zij komen wekelijks enkele dagdelen vrijwillig vraag en aanbod aan elkaar koppelen! Door hen en mijn collega Marian kan ik mijn werk doen. Niets is fijner als een Veldhovenaar blij is met de hulp die geboden wordt. Bij de Praktische ondersteuning hebben we veel vrijwilligers die een klusje of tuin willen doen bij een inwoner, die dit zelf niet kan of een professional niet kan betalen. Of een inwoner wordt vervoerd door een vrijwillige chauffeur.”

“Mensen die veel alleen zijn, hebben een maatje via Maatjesvoorelkaar. Zo’n 100 vrijwilligers zijn actief als taalmaatje, voorlezer, taalcafévrijwilliger enzovoorts bij onze Taalondersteuning. Hier is ook een fijne samenwerking met Bibliotheek Veldhoven.”

“Overigens, wie vrijwilligerswerk wil gaan doen in Veldhoven, die schrijft zich in bij de Vrijwilligerscentrale. Kortom, het werk bij Cordaad Welzijn tovert vaak een lach op mijn gezicht als er weer een goede match gemaakt is! 190 mensen zijn vrijwilliger bij Vrijwilligerswerk Veldhoven en helpen vele Veldhovenaren. Het contact met vele Veldhovenaren maakt mijn werk afwisselend, maar vooral leuk. Natuurlijk ben je welkom om een afspraak te maken; wij zijn elke werkdag geopend van 9 tot 12 uur.”

“Tijdens deze voor veel mensen moeilijke Coronatijd merk ik dat de Veldhovense gemeenschap voor elkaar klaar staat. Ik hoor vaak dat een buurman of -vrouw boodschappen meeneemt voor degene die dat zelf niet kan doen. Dat vind ik echt geweldig van de Veldhovenaren. Jong en oud doen iets voor een ander. Ook dat is Veldhoven!”

Heb je een leuk idee voor de viering van het jubileum?

“Het is fijn als iedere Veldhovenaar mee kan feesten, zodat dit ook de sociale cohesie vergroot. Ik zou graag elke Veldhovenaar een kop koffie/thee aanbieden met iets lekkers erbij. Taart hoort bij feest. En anders proosten we samen.”

(040) 253.67.89.

info@veldhovenvoorelkaar.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden