ZAP... En alles is weer mooi schoon!


<p>Veldhovenaar Arjan Kruik is ZAP&#39;er en haalt zwerfafval op. &quot;Ik heb mezelf aangemeld via de website van de gemeente Veldhoven en kort daarna ontving ik het startpakket.&quot; FOTO: Bert Jansen.</p>

Veldhovenaar Arjan Kruik is ZAP'er en haalt zwerfafval op. "Ik heb mezelf aangemeld via de website van de gemeente Veldhoven en kort daarna ontving ik het startpakket." FOTO: Bert Jansen.

(Foto: Bert Jansen)

ZAP... En alles is weer mooi schoon!

Je komt het overal tegen... Zwerfafval! Ook in Veldhoven lijkt de ‘openbare vuilnisbelt’ in opmars.

VELDHOVEN - Het is helaas een gevolg van deze tijd, van de wegwerpmaatschappij. En overal kom je zwerfafval tegen. Langs de weg, in de berm, in natuurgebieden... Het is zelfs zo vanzelfsprekend geworden, dat niemand er meer van op kijkt. Bakjes en zakjes van fastfoodketens worden uit een autoraam gegooid, evenals sigarettenpeuken. Mondkapjes completeren sinds bijna een jaar dit moderne straatbeeld.

Vrijwilligers

Zwerfafval is een doorn in het oog van velen. Gelukkig zijn er een aantal mensen opgestaan om dit probleem aan te pakken. Ze rapen het afval op wat anderen achterlaten. Deze ZwerfAfvalPakkers, afgekort ZAP'ers, worden daadkrachtig door gemeente Veldhoven ondersteund. Na aanmelding als vrijwilliger krijgt de ZAP'er een pakket om afval op een verantwoorde manier te rapen. Het pakket bestaat uit een afvalgrijper, een veiligheidshesje, handschoenen, afvalzakken en een houder.

Goed voorbeeld

ZAP'er Arjan Kruik stoort zich al jaren aan het zwerfafval. "Al geruime tijd zie ik regelmatig een man langs de Heerbaan lopen die zwerfafval opruimt. Da's nog eens een goeie kerel, dacht ik bij mezelf.”
Als 15 december 2020 de sportscholen weer dicht moeten waar hij 4 keer per week traint, vat hij het plan op om ook afval te gaan rapen. "Ik heb mezelf aangemeld via de website van de gemeente Veldhoven en kort daarna ontving ik het startpakket. Leuk om te doen en ik ben lekker bezig in de buitenlucht.”

Meer ZAP'ers

Iedereen heeft zo zijn eigen reden om zwerfafval te rapen, maar wat ze met elkaar gemeen hebben is, dat er daadwerkelijk mensen opstaan om de wereld schoner te maken. Aanvankelijk met argusogen bekeken, vechten deze wereldverbeteraars tegen de almaar groter wordende bierkaai van zwerfafval.
Inmiddels zijn de ZAP'ers een vertrouwd beeld in Veldhoven en mogen ze rekenen op positieve kritieken. Van passerende voetgangers en fietsers krijgen ze welverdiende bedankjes en vriendelijke complimenten.

Ook meedoen?

Zwerfafvalpakkers Veldhoven heet de FaceBook-groepspagina met een groeiend aantal deelnemers. Daarin wordt


Welverdiende
bedankjes
en vriendelijke
complimenten
van voetgangers
en fietsers

informatie gedeeld, onder andere waar al geraapt is. Wie wil, kan meteen helpen door het zwerfafval op te rapen. Samen voor een schonere wereld. Het opgehaalde vuil wordt op de locatie opgehaald die doorgegeven wordt aan de gemeente. Aanmelden via www.veldhoven.nl/aanmelden

Samen
voor
een schonere
wereld

Van de redactie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden