Ook eerste vaccinatie in Màxima MC


<p>Nathalie Borneman, Intensive Care verpleegkundige krijgt eerste vaccinatie in MMC. FOTO: MMC</p>

Nathalie Borneman, Intensive Care verpleegkundige krijgt eerste vaccinatie in MMC. FOTO: MMC

(Foto: )

Ook eerste vaccinatie in Màxima MC

Als eerste zorgmedewerker van Máxima MC is Nathalie Borneman, Intensive Care verpleegkundige donderdagochtend 7 januari gevaccineerd tegen Covid-19. De komende dagen worden 400 medewerkers van MMC uit de acute afdelingen gevaccineerd. De vaccinatieronde moet de druk op de zorg doen afnemen. Deze vaccinatieronde is een langverwachte eerste stap richting een uitweg uit deze Corona-crisis.

VELDHOVEN - Vanaf donderdag 7 januari 08:00 uur wordt in MMC een groot aantal medewerkers, die werken op de intensive care, corona-afdeling of spoedeisende hulp, ingeënt. De eerste vaccins zijn daarvoor al op woensdag 6 januari gearriveerd met een speciaal koelbusje in MMC. De eerste dag zijn honderd zorgmedewerkers ingeënt. De rest van de zorgmedewerkers van de acute afdelingen die direct patiëntenzorg aan Corona-patiënten leveren en bij wie uitval leidt tot een hogere druk op de zorg, volgen vrijdag, zaterdag en maandag. De overige medewerkers van de acute as en medewerkers van de niet Corona-afdelingen zijn pas later aan de beurt. Dit is zo bepaald door ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Uitdaging

Crisismanager Marc van Tuyn geeft aan dat MMC klaar is om alle zorgmedewerkers in te enten. “Het vaccineren is een flinke logistieke uitdaging. We doen het samen met de bedrijfsarts en in stappen. Er wordt geregistreerd wie wanneer een vaccinatie krijgt en wanneer de tweede prik moet krijgen. Dit luistert heel nauw.”

Vaccinatiebereidheid

“De vaccinatiebereidheid onder de medewerkers van de acute as die tot nu toe benaderd zijn, is boven verwachting hoog. De meeste medewerkers zijn positief dat ze gevaccineerd kunnen worden. En dat is van belang vanwege het hoge ziekteverzuim onder personeel. Dit gaat hierdoor waarschijnlijk omlaag, waardoor de druk op de zorg afneemt.

De Nederlandse vaccinatieronde loopt flink achter op die in overige Europese landen. In Duitsland bijvoorbeeld zijn sinds de start op 26 december 2020 al meer dan 240.000 mensen gevaccineerd tegen het Corona-virus.

Woensdag 6 januari is dus gestart met vaccinatie van de eerste groepen in een GGD-priklocatie in Veghel en in ziekenhuizen. MMC is pas donderdag 7 januari gestart. Daarna is vanaf vrijdag 8 januari ook in Rotterdam en Houten, en op maandag 11 januari in Amsterdam, Drenthe en Den Haag, de vaccinatie gestart. Met ingang van vrijdag 15 januari zijn alle 25 GGD-priklocaties in het land geopend voor het toedienen van de COVID-19-vaccins.

Tijdverloop

'Het vaccineren is een flinke logistieke uitdaging'

Van de redactie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden