Begin goed aan het nieuwe jaar!


<p>Belastingdienst: Ondernemers, ga goed voorbereid het nieuwe jaar in!</p>

Belastingdienst: Ondernemers, ga goed voorbereid het nieuwe jaar in!

(Foto: )

Begin goed aan het nieuwe jaar!

Voor veel ondernemers was het een zwaar jaar. Toch zijn er ook nu veel ondernemers die een bedrijf zijn gestart. De Kamer van Koophandel ziet al voor 6 maanden op rij een groei in het aantal startende ondernemers in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Ook net gestart met ondernemen of van plan in 2021 in te schrijven? Maak dan gebruik van de tips.

VELDHOVEN - Met deze 5 tips voor belastingzaken, begint iedere ondernemer goed aan het nieuwe jaar:

1. Noteer de deadlines voor de belastingaangiften in 2021 nu al in de agenda.
Wie zich aanmeldt bij de Kamer van Koophandel krijgt van de Belastingdienst een brief waarin staat over welk tijdvak de btw-aangifte verricht moeten worden. Meestal wordt gekozen om elk kwartaal btw-aangifte doen. De deadlines hiervoor zijn 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober. De aangifte inkomstenbelasting geschiedt 1x per jaar. De deadline hiervoor is 1 mei.

2. Doe de OndernemersCheck om te zien of er belastingvoordelen gelden. Met de OndernemersCheck wordt op basis van een aantal meerkeuzevragen de indicatie verkregen of iemand wel of geen ‘Ondernemer voor de Inkomstenbelasting’ bent. Daarmee kan die ondernemer in aanmerking komen voor aftrekposten, zoals de MKB-winstvrijstelling en mogelijk ook de zelfstandigenaftrek. Ook mag dan bij de aangifte inkomstenbelasting een extra bedrag van de winst in mindering worden gebracht, waardoor er minder belasting te betalen is.

3. Richt een goede administratie in en bewaar alle administratie 7 jaar. Werk bijvoorbeeld met online boekhoudsoftware. Dat is overzichtelijk en geeft op elk moment zicht op hoe het met je onderneming gaat. Bovendien bespaart het tijd bij je belastingaangiften.

4. Houd vanaf dag 1 bij welke kosten voor de onderneming gemaakt worden, en vergeet vooral niet de bonnen en facturen te bewaren. Wie kosten voor zakelijke doeleinden maakt, kan die meestal aftrekken. Hierdoor wordt het bedrag waarover belasting moet worden betaald mogelijk lager. Ook de kosten die voor de start van de onderneming zijn gemaakt, worden vaak als zakelijke kosten gezien.

5. Heb je een auto van de zaak die je ook privé gebruikt? Houd hier rekening mee bij je aangiften. Wie meer dan 500 km per jaar privé rijdt, krijgt namelijk te maken met bijtelling. Er is dan bij de aangifte inkomstenbelasting een bedrag te verrekenen voor het privégebruik met de zakelijke autokosten. Daarnaast moet er btw betaald worden over de kilometers die privé zijn gereden. Die btw over de privé-gereden kilometers moeten altijd meegenomen bij de laatste btw-aangifte van het jaar. Dus wie binnenkort btw-aangifte doet over kwartaal 4, moet niet vergeten ook de correctie voor het privégebruik door te geven.

www.belastingdienst.nl/starters

www.belastingdienst.nl/corona.

Van de redactie.

6 maanden op rij groei in aantal startende ondernemers

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden