Schrijven voor behoud mensenrechten


<p>Een compositie van portretten van mensen voor wie de schrijfsessies van Amnesty nodig zijn. FOTO: Amnesty.&nbsp;</p>

Een compositie van portretten van mensen voor wie de schrijfsessies van Amnesty nodig zijn. FOTO: Amnesty. 

(Foto: )

Schrijven voor behoud mensenrechten

Dinsdag 8 december vindt de jaarlijkse schrijfsessie van Amnestygroep Veldhoven weer plaats. Graag nodigt de Amnestygroep ook de lezers van het Veldhovens Weekblad uit om samen te schrijven tegen onrecht!

VELDHOVEN - “De schrijfsessie in de bibliotheek verloopt volledig Corona-proof,” zegt Ineke Makkes, contactpersoon voor de Veldhovense afdeling. “De 1 e etage is een zeer grote ruimte waardoor we iedereen die mee komt schrijven gemakkelijk op 1,5 meter van elkaar kunnen plaatsen. Iedereen krijgt een eigen schrijf setje bestaande uit pen, kaartjes, voorbeeldbrieven, en schrijfpapier.”

Hulpvolle manier

Makkes zegt dat er de afgelopen tijd weinig activiteiten zijn geweest. "Vooral door Corona. Maar dat wil niet zeggen dat we niets hebben gedaan. Wij gaan altijd door! Mensenrechten gaan altijd door. En een hulpvolle manier om mensenrechten te ondersteunen is het schrijven van brieven. Dat kan altijd en is Corona-proof.”
Amnestygroep Veldhoven onderstreept het belang van het schrijven. "Daarmee ben je de stem van de mensen waarvan de mensenrechten zijn geschonden. Deze mensen zijn monddood gemaakt en het is belangrijk dat we voor ze vechten.”
Het maakt voor Amnesty niet uit waarvoor iemand is veroordeeld. "We zijn er voor iedereen waarbij hun rechten worden geschonden.”

Eerlijk proces

Iedereen heeft recht op een eerlijk proces en veroordeling. "Daar zijn veel schrijnende gevallen van bekend. Neem bijvoorbeeld de 3 tieners uit Libië die het geweld in hun land ontvluchtten. Ze zijn op zee opgepikt door een olietanker en op Malta afgezet. Daar zijn ze ten onrechte aangeklaagd voor het kapen van de tanker. Daarvoor kunnen de jongens een levenslange celstraf krijgen.”
En wat de denken van Nassima Al-Sada uit Saudi-Arabië, moeder van 3 kinderen. Ze uitte kritiek op de autoriteiten vanwege discriminatie van vrouwen in haar land. Ze zit sinds juli 2018 gevangen voor het gebruikmaken van haar recht op vrijheid van meningsuiting. Ook strijdt Nassima voor het recht om te mogen autorijden. Een week nadat het rijverbod voor vrouwen is opgeheven wordt ze alsnog gearresteerd. In de gevangenis isze mishandeld en 1 jaar lang opgesloten in een isoleercel.
Dan is er nog Germain Rukuki uit Burundi. Hij kreeg 32 jaar cel omdat hij opkomt voor mensenrechten. Hij is opgepakt en beschuldigd van rebellie, veroordeeld op basis van verzonnen aanklachten.

Successen

Trots vertelt Makkes dat er meerdere succesverhalen zijn te melden over eerdere schrijfsessies van Amnestie. “De 23-jarige Iraanse actrice Yasaman Aryani deelde op Internationale Vrouwendag 2019 bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers en droeg daarbij geen hoofddoek. Ze strijdt namelijk voor een wereld waarin vrouwen zelf kunnen kiezen welke kleren ze dragen. In Iran kan dat niet. Yasaman kreeg 16 jaar cel. Tijdens 'Write for Rights' zijn toen maar liefst 1.229.634 brieven, kaarten en e-mailtjes voor haar gestuurd. Begin februari 2020 is haar straf teruggebracht naar 9 jaar en 7 maanden. Volgens de Iraanse wet betekent dit dat ze daarvan 5,5 jaar moet uitzitten. Amnesty blijft actie voeren voor haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.”

Amnestygroep Veldhoven onderstreept het belang van het schrijven. "Daarmee ben je de stem van de mensen waarvan de mensenrechten zijn geschonden. Deze mensen zijn monddood gemaakt en het is belangrijk dat we voor ze vechten.”

Van de redactie.

U komt toch ook?

Dinsdag 8 december schrijft burgemeester Marcel Delhez tijdens de Amnestie schrijfsessie van 10.30 tot 16.00 uur, de eerste brief. Wie niet naar de bibliotheek kan komen, kan een schrijfpakketje aanvragen voor thuis via ineke.makkes@live.nl of (040) 254.01.19.

'Schrijven
kan altijd
en is
Corona-proof'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden